PENGARUH KEPIMPINAN TYT TUN SERI SETIA (DR) HAJI MOHD ALI BIN MOHD RUSTAM DALAM MEMACU PEMBANGUNAN SOSIOEKONOMI MELAKA: THE INFLUENCE OF TYT TUN SERI SETIA (DR.) HAJI MOHD ALI BIN MOHD RUSTAM’S LEADERSHIP IN DRIVING THE SOCIOECONOMIC DEVELOPMENT OF MELAKA - Mohd Hafizuddin Mejah; Mohammad Ismail; Siti Amaliya Mohd Radyi (INTERNATIONAL JOURNAL OF ENTREPRENEURSHIP AND MANAGEMENT PRACTISES (IJEMP), 2024)
Kajian ini menganalisis pengaruh kepimpinan TYT Tun Seri Setia (Dr) Haji Mohd Ali bin Mohd Rustam dalam memacu pembangunan sosioekonomi di Melaka. Sebagai Yang Di-Pertua Negeri Melaka dan bekas Ketua Menteri, TYT Tun Seri Setia memainkan peranan penting dalam merangka dan melaksanakan dasar-dasar yang membawa kepada kemajuan negeri. Bermula daripada kerjaya yang sederhana sebagai kerani di Lembaga Letrik Negara, beliau kemudiannya menduduki pelbagai jawatan penting dalam sektor awam sebelum menceburi politik pada tahun 1986. Beliau telah memegang pelbagai jawatan dalam Exco Negeri Melaka dan juga sebagai Timbalan Menteri di peringkat persekutuan. Sebagai Ketua Menteri Melaka selama tiga penggal, kepimpinan beliau menyaksikan pelbagai inisiatif pembangunan yang membawa kepada peningkatan kesejahteraan sosial dan ekonomi negeri Melaka. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif melalui teknik penelitian dan analisis kandungan untuk menilai impak kepimpinan beliau. Hasil kajian menunjukkan bahawa kepimpinan TYT Tun Seri Setia yang berpandukan nilai-nilai keagamaan dan ketelusan telah berjaya mengatasi pelbagai cabaran ekonomi dan sosial, serta memupuk suasana inklusif dan mampan di Melaka. Kejayaan ini mencerminkan bahawa pendekatan kepimpinan yang strategik dan integratif telah membawa perubahan positif yang signifikan dalam masyarakat. Kajian ini juga mendapati bahawa sumbangan TYT Tun Seri Setia menjadi inspirasi kepada pemimpin lain dalam usaha membangunkan komuniti yang berdaya saing dan berwawasan. This study analyzes the influence of TYT Tun Seri Setia (Dr) Haji Mohd Ali bin Mohd Rustam’s leadership in driving socioeconomic development in Melaka. As the Yang Di-Pertua Negeri Melaka and former Chief Minister, TYT Tun Seri Setia played a crucial role in formulating and implementing policies that led to the state’s progress. Starting from a humble career as a clerk at the National Electricity Board, he later held various significant positions in the public sector before entering politics in 1986. He has held multiple roles in the Melaka State Executive Council and also served as a Deputy Minister at the federal level. As the Chief Minister of Melaka for three terms, his leadership saw various development initiatives that led to improvements in the social and economic well-being of the state. This study employs a qualitative approach through research and content analysis techniques to assess the impact of his leadership. The findings show that TYT Tun Seri Setia’s leadership, guided by religious values ​​and transparency, successfully overcame various economic and social challenges and fostered an inclusive and sustainable environment in Melaka. This success reflects that a strategic and integrative leadership approach has brought about significant positive changes in society. The study also finds that TYT Tun Seri Setia’s contributions serve as an inspiration to other leaders in their efforts to develop competitive and visionary communities.