PROGRAM PEMBANGUNAN EKONOMI ASNAF: IMPLIKASI TERHADAP PROFIL DEMOGRAFIK DAN PRESTASI USAHAWAN ASNAF DI PANTAI TIMUR SEMENANJUNG MALAYSIA: ASNAF ECONOMIC DEVELOPMENT PROGRAM: IMPLICATIONS FOR THE DEMOGRAPHIC PROFILE AND PERFORMANCE OF ASNAF ENTREPRENEURS IN THE EAST COAST OF PENINSULAR MALAYSIA - Suraini Saufi; Mohd Azim Abu Hasan Shaari; Nur Ain Mohd Yusoff (INTERNATIONAL JOURNAL OF ENTREPRENEURSHIP AND MANAGEMENT PRACTISES (IJEMP), 2025)
Usahawan asnaf sering berhadapan dengan cabaran dalam meningkatkan daya saing dan mengekalkan kestabilan kewangan, yang membatasi perkembangan perniagaan mereka. Kajian ini meneliti prestasi usahawan asnaf di Pantai Timur Semenanjung Malaysia, khususnya dalam aspek jualan, keuntungan bersih, aliran tunai, serta pertambahan pelanggan dan pelanggan tetap. Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti tahap prestasi usahawan asnaf dan mengenal pasti ruang penambahbaikan. Kajian menggunakan kaedah kuantitatif melalui soal selidik kepada 295 responden, di mana data dianalisis menggunakan purata/ min (mean) bagi setiap aspek prestasi. Hasil kajian menunjukkan prestasi usahawan berada pada tahap sederhana tinggi, dengan skor purata 3.73. Kajian ini signifikan kerana ia menyediakan maklumat berguna kepada pihak berkepentingan, termasuk agensi kerajaan dan institusi kewangan, dalam merancang program sokongan yang lebih berkesan, khususnya dalam aspek kewangan dan pemasaran, untuk memperkukuh potensi usahawan asnaf dalam jangka masa panjang. Asnaf entrepreneurs often face challenges in enhancing competitiveness and maintaining financial stability, which limits the growth of their businesses. This study examines the performance of asnaf entrepreneurs in the East Coast of Peninsular Malaysia, focusing specifically on sales, net profit, cash flow, customer growth, and customer retention. The objective of this study is to identify the performance level of asnaf entrepreneurs and to pinpoint areas for improvement. The study employs a quantitative method through a survey of 295 respondents, with data analyzed using the mean for each performance aspect. The findings show that the entrepreneurs’ performance is at a moderately high level, with an average score 3.73. This study is significant as it provides valuable insights for stakeholders, including government agencies and financial institutions, in designing more effective support programs, particularly in the areas of finance and marketing, to enhance the long-term potential of asnaf entrepreneurs.