TAHAP KESEDARAN IBU BAPA DAN HUBUNGANNYA DENGAN KECENDERUNGAN KERJAYA KEUSAHAWANAN ANAK-ANAK: SATU KAJIAN DI LEMBAH KLANG: TAHAP KESEDARAN IBU BAPA DAN HUBUNGANNYA DENGAN KECENDERUNGAN KERJAYA KEUSAHAWANAN ANAK-ANAK : SATU KAJIAN DI LEMBAH KLANG - Hisham, Zainoor Sabrina Zainul; Sahid, Sheerad (INTERNATIONAL JOURNAL OF ENTREPRENEURSHIP AND MANAGEMENT PRACTISES (IJEMP), 2026)
Kajian ini dilaksanakan untuk mengenal pasti tahap kesedaran ibu bapa terhadap kerjaya keusahawanan anak-anak dan menguji tahap kesedaran ibu bapa terhadap kerjaya keusahawanan anak-anak di Lembah Klang. Kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif yang melibatkan 400 orang ibu bapa yang mempunyai anak berumur 13 hingga 25 tahun di kawasan bandar dan luar bandar Lembah Klang, dengan pemilihan sampel secara rawak berstrata dan pengumpulan data melalui soal selidik dalam talian. Data yang dikumpulkan dianalisis menggunakan Pakej Statistik untuk Sains Sosial (SPSS) versi 26 untuk menguji antara pemboleh ubah bebas dan pemboleh ubah bersandar. Analisis regresi menunjukkan bahawa tahap kesedaran ibu bapa menyumbang secara signifikan terhadap kerjaya keusahawanan anak-anak. Sehubungan itu, kajian ini diharapkan dapat menjadi panduan kepada ibu bapa, pendidik dan pembuat dasar untuk meningkatkan kesedaran serta sokongan terhadap kerjaya keusahawanan anak-anak demi membentuk ekosistem keusahawanan yang lebih kondusif dan berdaya saing pada masa hadapan. This study was conducted to identify the level of parental awareness of their children’s entrepreneurial careers and to test the level of parental awareness of their children’s entrepreneurial careers in the Klang Valley. The study employed a quantitative approach involving 400 parents who have children aged between 13 and 25 years living in both urban and rural areas of the Klang Valley. A stratified random sampling technique was used, and data were collected through an online questionnaire. The collected data were analysed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 26 to examine the relationships between the independent and dependent variables. Regression analysis revealed that the level of parental awareness contributes significantly to their children’s entrepreneurial career choices. Therefore, this study is expected to serve as a guide for parents, educators, and policymakers in enhancing awareness and support for children’s entrepreneurial careers in order to foster a more conducive and competitive entrepreneurial ecosystem in the future.