TIKTOK SEBAGAI PEMANGKIN EKONOMI PELAJAR ASNAF: KE ARAH PENDIGITALAN USAHAWAN MUDA: TIKTOK AS A CATALYST FOR ECONOMIC EMPOWERMENT OF ASNAF STUDENTS: A PATHWAY TOWARD THE DIGITAL TRANSFORMATION OF YOUNG ENTREPRENEURS - Azmi, Afifah; Zakaria , Kasmawati; Ali, Adi Syahid Mohd; Zainuddin, Puteri Faida Alya; Rastom, Raisa; Nasir, Nurul Shahidah Ahmad (INTERNATIONAL JOURNAL OF ENTREPRENEURSHIP AND MANAGEMENT PRACTISES (IJEMP), 2026)
Transformasi digital telah membuka ruang baharu dalam keusahawanan, khususnya melalui penggunaan platform media sosial seperti TikTok. Golongan pelajar asnaf di UiTM Perlis berpotensi besar untuk memanfaatkan medium ini sebagai sumber penjanaan ekonomi serta sebagai langkah awal ke arah pendigitalan usahawan muda. Kertas konsep ini membincangkan peranan platform ini sebagai pemangkin ekonomi bagi pelajar asnaf di UiTM Perlis dengan memberi tumpuan kepada peluang, cabaran dan strategi yang boleh digunakan untuk meningkatkan keterlibatan mereka dalam ekosistem digital. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif berasaskan analisis dokumen, merangkumi laporan rasmi, artikel akademik dan sumber berkaitan media sosial serta keusahawanan digital. Dapatan yang dijangka ialah penggunaan TikTok bukan sahaja dapat meningkatkan kemahiran keusahawanan digital dalam kalangan pelajar asnaf di UiTM Perlis, malah turut membina keyakinan diri, jaringan sosial serta daya saing mereka di pasaran. Secara keseluruhan, kertas konsep ini menekankan potensi media sosial tersebut sebagai medium strategik dalam melahirkan generasi usahawan muda berdaya saing dan berdaya tahan dalam ekonomi digital semasa. Digital transformation has opened new avenues in entrepreneurship, particularly through the use of social media platforms such as TikTok. Asnaf students (underprivileged students eligible for zakat) at UiTM Perlis possess significant potential to leverage this medium as a source of economic generation and as an initial step toward the digitalization of young entrepreneurs. This concept paper discusses the role of this platform as an economic catalyst for asnaf students at UiTM Perlis, focusing on the opportunities, challenges and strategies that can be employed to enhance their engagement within the digital ecosystem. This study utilizes a qualitative approach based on document analysis, encompassing official reports, academic articles and sources related to social media and digital entrepreneurship. The expected findings suggest that the use of TikTok not only enhances digital entrepreneurship skills among asnaf students at UiTM Perlis but also builds self-confidence, social networks, and market competitiveness. Overall, this concept paper emphasizes the potential of media social as a strategic medium in producing a generation of young entrepreneurs who are competitive and resilient in the current digital economy.