HUBUNGAN AL-QALB DALAM KECERDASAN SPIRITUAL DENGAN PRESTASI KERJA DALAM ISLAM - Raja Raziff Raja Shaharuddin; Daud Mohamed Salleh; Elmi Baharudin; Zahimi Zainol Abidin, (INTERNATIONAL JOURNAL OF ENTREPRENEURSHIP AND MANAGEMENT PRACTISES (IJEMP), 2024)
Kajian ini bertujuan untuk menerangkan pandangan al-Ghazali mengenai hubungan antara kecerdasan spiritual berteraskan al-Qalb (hati) dengan prestasi kerja. Dalam konteks ini, al-Ghazali berpendapat bahawa untuk mencapai tahap kualiti kerja yang tinggi, seseorang pekerja perlu memiliki al-Qalb (hati) yang mantap. Tanpanya, hasil kerja mungkin tidak mencapai objektif yang diharapkan. Kajian ini menggunakan metodologi penyelidikan kepustakaan dengan pendekatan deskriptif analisis untuk mengkaji pandangan al-Ghazali, serta sumber-sumber lain yang menyokong konsep kecerdasan spiritual. Data yang diperoleh akan dianalisis menggunakan teknik analisis kandungan. Hasil analisis ini menunjukkan bahawa al-Ghazali menekankan bahawa kecerdasan spiritual, terutama melalui peranan al-Qalb (hati), adalah kunci dalam membentuk nilai-nilai peribadi yang baik dan berkualiti. Konsep ini menekankan pentingnya integrasi antara aspek spiritual dan profesional dalam kehidupan seseorang. Relevansi model kecerdasan spiritual al-Ghazali terletak pada hubungan erat antara aspek spiritual dan prestasi kerja. Untuk mencapai kecerdasan spiritual berteraskan al-Qalb, seseorang perlu menerapkan prinsip-prinsip tauhid dengan tepat dan menyeluruh.