KEPERLUAN PENDIDIKAN KEUSAHAWANAN SOSIAL BAGI PELAJAR BIDANG TEKNIKAL DAN VOKASIONAL DI SEKOLAH MENENGAH DI MALAYSIA: THE NEED FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP EDUCATION FOR TECHNICAL AND VOCATIONAL STUDENTS IN SECONDARY SCHOOLS IN MALAYSIA - Salmah Ali; Arman Shah Abdullah, (INTERNATIONAL JOURNAL OF ENTREPRENEURSHIP AND MANAGEMENT PRACTISES (IJEMP), 2024)
Keusahawanan sosial merupakan aspek penting dalam pendidikan moden masa kini kerana ia membekalkan pelajar dengan kemahiran dan pemikiran tertentu untuk menangani isu sosial. Pengintegrasian keusahawanan sosial dalam kurikulum pelajar sekolah menengah di Malaysia, khususnya dalam bidang teknikal dan vokasional adalah perlu kerana ia membuka peluang kerjaya yang luas. Selain itu, pengintegrasian pendidikan keusahawanan sosial juga memberi ruang kepada pelajar untuk belajar menyelesaikan masalah sosial. Namun begitu, sehingga kini pendidikan keusahawanan sosial masih lagi tertumpu pada pendidikan di peringkat tertiari sahaja. Oleh itu, kajian ini dijalankan bagi mengkaji keperluan pendidikan keusahawanan sosial di peringkat sekolah di Malaysia, dengan fokus kepada pelajar tingkatan 4 dalam bidang teknikal dan vokasional. Objektif utama kajian ini adalah untuk mengenal pasti keperluan pendidikan keusahawanan sosial dan juga mengenal pasti tekad keusahawanan sosial dalam kalangan pelajar tingkatan 4 bidang teknikal dan vokasional di sekolah menengah di Malaysia. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif deskriptif melibatkan 368 orang pelajar. Data dikumpul melalui soal selidik menggunakan skala Likert 7 mata. Dapatan menunjukkan majoriti pelajar memahami konsep keusahawanan sosial dan menyokong keperluan kursus formal dalam bidang ini di sekolah menengah. Walaupun pendedahan terhadap aktiviti keusahawanan sosial masih kurang, namun pelajar menunjukkan tekad yang positif terhadap keusahawanan sosial. Dapatan ini mengukuhkan keperluan untuk membudayakan dan membekalkan pelajar dengan pendidikan keusahawanan sosial dalam kurikulum di peringkat awal sistem pendidikan di Malaysia. Social entrepreneurship is an essential aspect of modern education, equipping students with specific skills and mindsets to address social issues. Integrating social entrepreneurship into the secondary school curriculum in Malaysia, particularly in the technical and vocational fields, is crucial as it opens up vast career opportunities. Moreover, the incorporation of social entrepreneurship education allows students to learn how to solve social problems effectively. However, to date, social entrepreneurship education has mainly been concentrated at the tertiary level. Therefore, this study aims to explore the necessity of social entrepreneurship education at the school level in Malaysia, focusing on Form 4 students in technical and vocational fields. The main objectives of this study are to identify the need for social entrepreneurship education and assess the entrepreneurial intentions among Form 4 technical and vocational students in Malaysian secondary schools. The study employed a descriptive quantitative approach involving 368 students. Data were collected through questionnaires using a 7-point Likert scale. Findings indicated that the majority of students understood the concept of social entrepreneurship and supported the need for a formal course in this field at the secondary school level. Although exposure to social entrepreneurship activities was limited, students demonstrated positive intentions towards social entrepreneurship. These findings reinforce the need to cultivate and equip students with social entrepreneurship education within the early stages of the Malaysian education system.