HUBUNGAN EMPATI DENGAN KESETIAAN JAMAAH MASJID ATM DI MELAKA MELALUI KEPUASAN SEBAGAI PEMBOLEH UBAH MENCELAH : THE RELATIONSHIP BETWEEN EMPATHY AND CONGREGATIONAL LOYALTY AT ATM MOSQUES IN MELAKA THROUGH SATISFACTION AS A MEDIATING VARIABLE - Kahirul Hanafiah Ibrahim; Daud Mohamed Salleh; Zahimi Zainol Abidin; Amnah Saayah Ismail, (INTERNATIONAL JOURNAL OF ENTREPRENEURSHIP AND MANAGEMENT PRACTISES (IJEMP), 2024)
Kajian ini bertujuan untuk menilai hubungan antara empati dan kesetiaan jamaah Masjid Tentera yang diuruskan oleh KAGAT di Melaka, dengan kepuasan sebagai pemboleh ubah mencelah, dalam konteks kualiti perkhidmatan masjid. Penyelidikan ini menggunakan pendekatan kuantitatif, dengan data dikumpulkan melalui soal selidik yang diedarkan kepada 400 jamaah. Metodologi yang digunakan termasuk analisis pengesahan faktor dan pengujian hipotesis melalui kaedah bootstrapping menggunakan perisian SmartPLS 4.0. Keputusan kajian menunjukkan bahawa terdapat hubungan signifikan antara empati dengan kesetiaan dan kepuasan jamaah. Kajian ini menyumbang kepada pemahaman bagaimana empati dalam penyampaian perkhidmatan dapat meningkatkan kepuasan dan memupuk kesetiaan yang lebih tinggi dalam kalangan jamaah di Masjid Tentera di Melaka. This study aims to examine the relationship between empathy and the loyalty of congregants at the Military Mosque managed by KAGAT in Melaka, with satisfaction as a mediating variable, within the context of the quality of mosque services. The research employs a quantitative approach, with data collected through questionnaires distributed to 400 congregants. The methodology used includes factor validation analysis and hypothesis testing through the bootstrapping method using SmartPLS 4.0 software. The study's findings indicate that there is a significant relationship between empathy and loyalty, as well as satisfaction among the congregants. This research contributes to understanding how empathy in service delivery can enhance satisfaction and foster higher levels of loyalty among congregants at the Military Mosque in Melaka.