UJIAN KESAHAN DAN KEBOLEHPERCAYAAN FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI BUDAYA KEUSAHAWANAN DALAM KALANGAN BELIA ASNAF DI PERLIS MENGGUNAKAN SPSS: VALIDITY AND RELIABILITY TEST OF THE FACTORS INFLUENCING ENTREPRENEURIAL CULTURE AMONG ASNAF YOUTH IN PERLIS USING SPSS - Zahari, Mohd Khairulnizam; W. Muhamad Radzi, Wan Norsyafawati; Saraih, Ummi Naiemah; Mohd Nasir, Najuwa; Ibrahim, Suraiya (INTERNATIONAL JOURNAL OF ENTREPRENEURSHIP AND MANAGEMENT PRACTISES (IJEMP), 2025)
Kajian ini bertujuan untuk menguji nilai kesahan dan kebolehpercayaan faktor-faktor yang mempengaruhi budaya keusahawanan di kalangan belia asnaf di Perlis. Kajian ini memberi tumpuan kepada tiga pemboleh ubah bebas, iaitu sikap keusahawanan, kemahiran keusahawanan, dan pendidikan keusahawanan, dalam membentuk budaya keusahawanan sebagai pemboleh ubah bersandar. Skop kajian melibatkan belia asnaf di negeri Perlis, yang merupakan kumpulan sasaran penting dalam usaha meningkatkan kesejahteraan sosioekonomi melalui bidang keusahawanan. Kaedah kuantitatif digunakan untuk mengumpul data daripada responden. Dalam kertas kajian ini, perisian SPSS digunakan untuk menguji kesahan dan kebolehpercayaan faktor-faktor yang mempengaruhi budaya keusahawanan dalam kalangan belia asnaf di Perlis. Semua nilai bagi ujian kesahan dan kebolehpercayaan adalah signifikan dan boleh diterima. This study aims to examine the validity and reliability of the factors influencing entrepreneurial culture among asnaf youth in Perlis. It focuses on three independent variables—entrepreneurial attitude, entrepreneurial skills, and entrepreneurship education—in shaping entrepreneurial culture as the dependent variable. The scope of the study involves asnaf youth in the state of Perlis, who represent a key target group in efforts to enhance socioeconomic well-being through entrepreneurship. A quantitative approach was used to collect data from respondents. SPSS software was employed to test the validity and reliability of the factors influencing entrepreneurial culture among asnaf youth in Perlis. All values obtained from the validity and reliability tests were significant and acceptable.