SEKOLAH SEBAGAI ORGANISASI PEMBELAJARAN: KONSEP DAN AMALAN DI MALAYSIA - Puspanathan Chandra Segaran; Mohd Asri Mohd Noor (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Konsep Organisasi Pembelajaran telah dipelopori seawal tahun 1960-an. Konsep ini menjadi sangat popular pada tahun 1990 apabila Peter Senge menerbitkan bukunya bertajuk The Fifth Disiplin: Seni dan Amalan Organisasi Pembelajaran. Kesan dan kepentingan Organisasi Pembelajaran diterima secara meluas. Organisasi Pembelajaran dinobatkan sebagai strategi penting bagi organisasi untuk menghadapi cabaran sebagai serta persaingan dengan meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pekerja mereka dan kemahiran adalah sumber strategik organisasi. Dalam sisitem pendidikan Malaysia, Organisasi Pembelajaran dititikberatkan bagi meningkatkan kualiti guru dan murid serta peningkatan prestasi sekolah. Untuk memastikan perkara itu secara ringkas dan tepat, artikel ini menerangkan dan membincangkan definisi, konsep, Organisasi Pembelajaran bagi konteks pendidikan, Organisasi Pembelajaran sebagai strategi peningkatan kualiti dan keberkesanan sekolah serta perbincangan kajian -kajian lepas berkenaan amalan Organisasi Pembelajaran di Malaysia.