KAJIAN TERHADAP TANGGAPAN BERGUNA DAN MUDAH DIGUNAKAN TERHADAP BAHAN PEMBELAJARAN - Nor Syamaliah Ngah; Thenmolli Vadeveloo; Nasrudin Mohammed; Norazlin Abd Aziz (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Sehingga kini, terdapat banyak bahan yang disediakan kepada pelajar dalam menyokong aktiviti pembelajaran mereka. Bahan-bahan tersebut disediakan mengikut sukatan pelajaran di tempat pendidikan mereka. Kajian ini bertujuan untuk melihat tingkah laku pelajar terhadap modul teknikal yang disediakan dengan melihat kepada faktor-faktor yang dianggap memudahkan pengendalian dan penggunaan modul. Satu penyelidikan kuantitatif digunakan dengan mengedarkan satu set soal selidik kepada pelajar di Universiti Teknologi MARA. Responden terdiri daripada 322 pelajar dari empat buah kampus yang mengukur kelakuan dan faktor yang menyumbang terhadap penggunaan modul. Faktor mudah untuk digunakan dan faktor tanggapan berguna dikenal pasti sebagai elemen penting dalam memahami tingkah laku pengguna. Penemuan menunjukkan bahawa persepsi pelajar mengenai pandangan yang mudah dibantu dan diperhatikan untuk menggunakan modul mempengaruhi mereka untuk menggunakan modul ini. Hasil kajian menunjukkan bahawa pensyarah harus memainkan peranan mereka untuk meningkatkan persepsi pelajar terhadap penggunaan modul ini yang mana akan menyumbang kepada kejayaan dalam pelaksanaan modul.