KEPUASAN KERJA DAN EFIKASI GURU TINGKATAN ENAM DI PANTAI BARAT SABAH - Ling Lin; Mohamad Nizam Bin Nazarudin; Zakiah Binti Noordin (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Kajian ini bertujuan bagi menentukan hubungan dan pengaruh kepuasan kerja terhadap efikasi guru-guru tingkatan enam di Pantai Barat Sabah. Kajian kuantitatif ini adalah bagi turut meninjau interaksi antara dimensi-dimensi dalam kepuasan kerja dan efikasi guru. Instrumen yang terlibat dalam kajian ini adalah Job Satisfaction Survey (JSS) dan Teachers’s Sense of Efficacy Scale (TSES) bagi mengumpul data daripada 180 responden daripada 16 buah pusat tingkatan enam di tiga daeah di Pantai Barat Sabah. Persampelan rawak berlapis bertujuan digunakan dalam pemilihan responden dalam kalangan guru akademik tingkatan enam berdasarkan mod. Data dianalisis menggunakan ANOVA satu hala, korelasi Pearson dan regresi berganda. Dapatan kajian menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan kepuasan kerja dan efikasi guru dalam ketiga-ketiga mod pusat tingkatan enam. Analisis korelasi Pearson mendapati terdapat hubungan yang kuat antara kepuasan kerja dengan efikasi guru (r =.832**, p < .01). Kepuasan kerja menyumbang sebanyak 85.6 % perubahan varians dalam efikasi guru. Justeru, implikasi kajian terhadap teori dan amalan serta saranan kepada pihak sekolah, pembuat dasar dan cadangan kajian lanjutan dicadangkan dalam kajian ini.