TAHAP PENGUASAAN KEFAHAMAN BAHASA MELAYU RESPONDEN PERANAKAN PAKISTAN: PENGARUH MINAT, SIKAP, MOTIVASI DAN PERSEKITARAN - Mohammad Syawal Narawi; Mardzelah Makhsin; Nor Hasimah Ismail (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Pengajaran bahasa Melayu yang bermutu dan berkesan amat penting dalam menjamin penguasaan dan penggunaan bahasa Melayu dalam konteks pendidikan. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi penguasaan bahasa Melayu sebagai bahasa kedua. Ini kerana dalam pembelajaran bahasa, responden sering menghadapi masalah untuk memahami sesuatu perkara yang diterangkan oleh guru dalam bahasa yang dipelajari sebagai bahasa kedua. Menyedari akan hakikat tersebut, maka satu kajian dilakukan tentang penguasaan kefahaman bahasa Melayu sebagai bahasa kedua responden. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tentang pengaruh minat, sikap, motivasi dan persekitaran terhadap penguasaan kefahaman bahasa Melayu responden. Kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif dan kualitatif yang melibatkan 6 orang responden peranakan Pakistan di sebuah sekolah menengah di bahagian Bintulu, Sarawak. Antara kaedah yang digunakan ialah menggunakan borang soal selidik, pemerhatian dan semakan dokumentasi. Dapatan kajian memperlihatkan faktor efektif seperti minat, sikap, motivasi, dan faktor persekitaran berkait rapat dalam mempengaruhi tahap penguasaan kefahaman bahasa Melayu responden.