SATU KERTAS KONSEP HUBUNGAN PENGARUH KELUARGA DAN KECENDERUNGAN KEUSAHAWANAN DALAM KALANGAN PELAJAR-PELAJAR UNIVERSITI - Nurul Hanis Athirah Ab Rahman; Nur Yuhainis Ab Wahab (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Pengaruh keluarga adalah antara faktor yang utama dalam mempengaruhi kecenderungan seseorang terlibat dalam bidang keusahawanan. Hal ini kerana keluarga adalah seseorang yang paling dekat dengan seseorang sejak dari kecil hingga dewasa. Maka mereka berupaya untuk memupuk minat dan keterlibatan seseorang untuk menceburi bidang keusahawanan. Perkara ini dilihat dapat membantu kerajaan dalam mengawal masalah pengangguran kerana seseorang yang terlibat dalam bidang keusahawanan secara tidak langsung dapat mencipta peluang pekerjaan kepada orang lain. Hubungan antara pengaruh keluarga dan kecenderungan keusahawanan masih tidak jelas menurut tinjauan meluas ke atas kajian-kajian lalu dan terkini. Hasil kajian lepas telah menunjukkan bahawa hubungan tersebut masih lagi tidak konsisten dan bercampur-campur. Oleh itu, artikel kajian ini memfokuskan pada hubungan antara pengaruh keluarga dan kecenderungan keusahawanan dengan mengusulkan kerangka konsep.