HUBUNGAN ANTARA IKLIM SEKOLAH DAN KOMITMEN GURU - Musliza Mat Jusoh; Siti Noor Ismail (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Iklim sekolah yang positif akan menghasilkan modal insan berkualiti tinggi, sementara komitmen guru sebagai pendorong untuk mencapai matlamat. Iklim sekolah yang kondusif dapat meningkatkan komitmen guru dalam memastikan kejayaan institusi pendidikan. Oleh itu, kajian yang dikembangkan untuk mengkaji hubungan antara iklim sekolah dan komitmen guru. Guru dipilih secara rawak dari 18 sekolah menengah berpencapaian tinggi di Kelantan, dengan jumlah keseluruhan 360 responden. Kaedah tinjauan keratan rentas diterapkan untuk mengumpulkan data. Soal selidik terdiri daripada 44 item. Perisian IBM SPSS digunakan untuk menganalisis ujian-t, korelasi dan regresi. Analisis Ujian-t telah mendapatkan perbezaan berdasarkan pemboleh ubah kajian mengikut jantina. Hasil analisis menunjukkan bahawa tahap iklim adalah berbeza berdasarkan jantina guru. Dapatan analisis korelasi Pearson mengesahkan hubungan positif dan signifikan pemboleh ubah korelasi lemah untuk iklim sekolah dan komitmen (r = .24, p <.01). Seterusnya, analisis regresi terhadap pengaruh iklim sekolah terhadap komitmen guru menunjukkan bahawa R2 = .06, p <.01 adalah signifikan. Nilai beta menunjukkan bahawa iklim sekolah menyumbang 0.24 (24%), yang mempengaruhi komitmen secara signifikan. Dapatan kajian ini mencadangkan hubungan iklim sekolah yang signifikan untuk meningkatkan komitmen diri guru. Kajian ini juga memberikan sumbangan yang signifikan terhadap teori dan peluasan pengetahuan dengan menjelaskan peranan iklim sekolah dalam meningkatkan komitmen guru.