PENGARUH PERSEKITARAN RUMAH, PENGLIBATAN IBU BAPA, DAN KEPUASAN MURID DALAM PENCAPAIAN AKADEMIK MATA PELAJARAN SEJARAH - Nurfatehah Muhammad Taib; Anuar Ahmad; Norasmah Hj Othman (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji pengaruh persekitaran rumah, penglibatan ibu bapa, dan kepuasan murid terhadap pencapaian akademik dalam mata pelajaran Sejarah dalam kalangan murid Orang Asli Pantai di Malaysia. Kajian ini menggunakan metodologi kuantitatif dengan pengumpulan data melalui soal selidik dengan melibatkan 63 responden dari dua sekolah di daerah Batu Pahat. Analisis data dilakukan menggunakan SPSS versi 26. Hasil kajian menunjukkan tahap kesediaan persekitaran di rumah yang sederhana, dengan variasi dalam kelengkapan dan keadaan persekitaran yang memudahkan sesi ulangkaji. Penglibatan ibu bapa dalam pembelajaran anak-anak mereka menunjukkan tahap yang sederhana, dengan sokongan kuat dalam penyediaan kemudahan dan galakan, tetapi kurang dalam aspek penyemakan buku latihan dan kehadiran di Hari Terbuka sekolah. Tahap kepuasan hati murid terhadap ibu bapa, guru, dan persekitaran sekolah adalah tinggi, tetapi analisis regresi menunjukkan hubungan yang tidak signifikan antara tahap kepuasan hati ini dengan pencapaian akademik dalam mata pelajaran Sejarah. Penemuan ini menekankan keperluan untuk pendekatan yang lebih holistik dalam memahami faktor-faktor yang mempengaruhi keberhasilan akademik murid, terutama dalam konteks pendidikan Orang Asli dan minoriti. Kajian ini memberikan wawasan tentang hubungan kompleks antara faktor persekitaran, sokongan keluarga, dan kepuasan pendidikan terhadap prestasi akademik, serta menyarankan pentingnya intervensi yang menyeluruh dan berlapis untuk meningkatkan pencapaian akademik murid Orang Asli Pantai dalam mata pelajaran Sejarah. Kesimpulannya, kajian ini menunjukkan bahawa walaupun ada pengaruh dari kesediaan persekitaran di rumah, penglibatan ibu bapa, dan kepuasan hati murid, hubungan-hubungan ini berbeza-beza dalam kekuatan dan signifikansi, menunjukkan keperluan untuk pendekatan yang lebih inklusif dan menyeluruh dalam pendidikan.