KERTAS KONSEP: CADANGAN PENAMBAHBAIKAN GARIS PANDUAN PENGOPERASIAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI DI MALAYSIA. - Zulhafizsyam Zulkifli; Ardzulyna Anal; Izazol Idris (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Kertas konsep ini membincangkan kepentingan untuk menambahbaik garis panduan pengoperasian Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) di Malaysia. Dengan menangani cabaran semasa dan kesan daripada garis panduan yang tidak mencukupi, kertas konsep ini menggariskan perspektif guru Pendidikan Khas Integrasi untuk penambahbaikan yang diperlukan. Melalui pendekatan penyelidikan kualitatif, termasuk temu bual, pemerhatian dan kumpulan fokus. Kajian ini akan meneroka potensi kesan garis panduan yang dipertingkatkan, halangan dalam melaksanakan perubahan, kebolehsuaian pihak berkepentingan, dan kemampanan jangka panjang cadangan peningkatan. Berdasarkan kajian lepas, amalan terbaik, rangka kerja teori dan kajian kes, penyelidikan ini menekankan kepentingan untuk memperhalusi latihan profesionalisme dan memupuk kerjasama dalam kalangan pihak berkepentingan untuk memenuhi keperluan murid berkeperluan pendidikan khas (MBPK) dengan berkesan. Penemuan ini menekankan kepentingan pembangunan profesional yang berterusan untuk pendidik untuk mengemudi kerumitan pendidikan khas. Cadangan yang dikemukakan mempunyai kapasiti untuk mempengaruhi dengan ketara hasil program, membuka jalan kepada landskap pendidikan yang lebih inklusif dan saksama untuk murid berkeperluan pendidikan khas di Malaysia. Pihak berkepentingan digesa untuk menyokong pelaksanaan garis panduan yang lebih baik untuk memacu transformasi positif dalam sektor pendidikan khas, akhirnya memupuk persekitaran yang lebih menyokong untuk semua murid berkeperluan pendidikan khas.