PENGARUH KEPIMPINAN INSTRUKSIONAL MIDDLE LEADER TEAM TERHADAP ORGANISASI PEMBELAJARAN BAGI GURU DI SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN: THE IMPACT OF INSTRUCTIONAL LEADRSHIP OF THE MIDDLE LEADER TEAM ON THE LEARNING ORGANIZATION FOR TEACHERS IN NATIONAL SECONDARY SCHOOLS - Muhd Muzakkir Afiq Musa; Ramlee Ismail; Marinah Awang; Che Noor Hawa Che Ismail (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Organisasi pembelajaran kini menjadi perhatian pemimpin organisasi menerusi idea pembelajaran berterusan apabila kebanyakan pemimpin organisasi mula mengaplikasikan organisasi pembelajaran dalam pelbagai konteks organisasi. Keperluan organisasi pembelajaran turut menghasilkan suatu tumpuan baharu kepada Middle Leader Team (MLT) di sekolah. Namun MLT masa kini terpaksa berhadapan dengan pelbagai isu serta cabaran yang lebih kompleks setiap hari dan secara realitinya memaksa MLT untuk memilih dan mengaplikasikan gaya kepimpinan yang paling berkesan serta berimpak tinggi. Oleh itu kajian penyelidikan ini bertujuan untuk menganalisis sama ada kepimpinan instruksional MLT mempengaruhi organisasi pembelajaran bagi guru di sekolah menengah kebangsaan. Secara umumnya pendekatan metodologi dalam kajian penyelidikan ini melibatkan kajian kuantitatif melalui kaedah tinjauan. Sejumlah 451 instrumen soal selidik melalui proses penganalisisan data menggunakan dua software statistik iaitu Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) versi 26.0 dan Analysis of Moment Structures (AMOS) Structural Equation Modeling (SEM) versi 24.0. Analisis regrasi yang dilakukan antara kepimpinan instruksional MLT terhadap organisasi pembelajaran adalah berbeza secara signifikan daripada zero pada tahap 0.05 (two-tailed). Oleh itu disebabkan nilai signifikan adalah lebih kecil daripada 0.05 (p<0.005) maka hasil kajian penyelidikan ini merumuskan bahawa kepimpinan instruksional MLT mempunyai kesan langsung yang signifikan terhadap organisasi pembelajaran. Learning organizations have gained the attention of organizational leaders through the idea of continuous learning, as many leaders have begun applying the concept of learning organizations in various organizational contexts. The need for learning organizations has also brought new focus to the Middle Leader Team (MLT) in schools. However, today’s MLT faces increasingly complex issues and challenges daily, forcing them to select and apply the most effective and impactful leadership styles. Therefore, this research aims to analyze whether MLT instructional leadership influences the learning organization for teachers in national secondary schools. In general, the methodological approach in this study involves quantitative research through a survey method. A total of 451 questionnaire instruments were analyzed using two statistical software packages: Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 26.0 and Analysis of Moment Structures (AMOS) Structural Equation Modeling (SEM) version 24.0. Regression analysis conducted between MLT instructional leadership, and the learning organization showed a significant difference from zero at the 0.05 level (two-tailed). Since the significance value was less than 0.05 (p<0.005), the findings of this research conclude that MLT instructional leadership has a significant direct effect on the learning organization.