ANALISIS KEPERLUAN TERHADAP PEMBANGUNAN MODUL PEMBELAJARAN BERASASKAN PROJEK DAN KEMAHIRAN BERFIKIR KRITIS PELAJAR BAGI TAJUK KIMIA INDUSTRI: ANALYSIS OF THE NEED FOR THE DEVELOPMENT OF PROJECT-BASED LEARNING MODULES AND STUDENTS’ CRITICAL THINKING SKILLS FOR THE TOPIC OF INDUSTRIAL CHEMISTRY - Mohd Azlie Abdul Aziz; Chua Kah Heng; Renuka Sathasivam (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2025)
Tujuan kajian ini adalah untuk menentukan spesifikasi yang diperlukan untuk menghasilkan modul pembelajaran berasaskan projek serta kemahiran berfikir kritis pelajar untuk subjek kimia industri. Kajian ini melibatkan empat peserta daripada tiga daerah berbeza di Malaysia dan menggunakan pendekatan kualitatif dengan temu bual berstruktur. Hasil daripada temu bual dianalisis menggunakan perisian Atlas.ti 8 dengan membahagikan transkrip kepada beberapa kod berdasarkan pendekatan analisis tematik. Hasil kajian menunjukkan bahawa tajuk Kimia Industri dalam sukatan pelajaran tingkatan empat adalah yang paling sesuai untuk pelajar membangunkan projek. Selain itu, menurut temu bual, terdapat tiga sebab guru memerlukan modul dalam proses pengajaran: keinginan untuk meneroka kaedah pengajaran alternatif, kekurangan sumber pengajaran, dan sumber pengajaran sedia ada adalah kurang berkesan. Para peserta juga mencadangkan beberapa elemen yang menyokong aktiviti modul untuk mengasah pemikiran kritis pelajar seperti soalan terbuka dan senario dunia sebenar, aktiviti hands on dan mind on, pendekatan inkuiri saintifik, pembelajaran aktif kendiri yang memerlukan guru bertindak sebagai fasilitator. Hasil ini jelas menunjukkan bahawa guru tidak berpuas hati dengan bahan bantu mengajar yang digunakan dalam bilik darjah pada masa ini, dan mereka memerlukan sebuah modul baru untuk memenuhi keperluan mereka bagi mengasah kemahiran berfikir kritis pelajar. Hasil kajian ini adalah penting untuk merancang dan membangunkan modul pengajaran yang berasaskan projek bagi memupuk kemahiran berfikir kritis untuk tajuk Kimia Industri. The purpose of this study is to determine the specifications required to produce project-based learning modules and students’ critical thinking skills for the subject of industrial chemistry. This study involves four participants from three different districts in Malaysia and uses a qualitative approach with structured interviews. The results of the interviews were analyzed using Atlas.ti 8 software by dividing the transcripts into several codes based on a thematic analysis approach. The study results show that the topic of Industrial Chemistry in the Form Four syllabus is the most suitable for students to develop projects. Additionally, according to the interviews, there are three reasons why teachers need modules in the teaching process: the desire to explore alternative teaching methods, a lack of teaching resources, and the existing teaching resources being ineffective. The participants also suggested several elements that support module activities to hone students’ critical thinking, such as open-ended questions and real-world scenarios, hands-on and mind-on activities, scientific inquiry approaches, and self-directed active learning that requires teachers to act as facilitators. This result clearly shows that teachers are not satisfied with the teaching aids used in the classroom at present, and they need a new module to meet their requirements for honing students’ critical thinking skills. The results of this study are important for planning and developing a project-based teaching module to foster critical thinking skills for the topic of Industrial Chemistry.