KEBERKESANAN PENGGUNAAN KECERDASAN BUATAN (AI) TERHADAP PENGUASAAN KEMAHIRAN MEMBACA BAHASA MELAYU MURID PEMULIHAN: THE EFFECTIVENESS OF THE USE OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI) ON THE MASTERY OF MALAY READING SKILLS OF REMEDIAL STUDENTS - Chia , Lee Shan; Mahamod, Zamri (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2026)
Kajian ini bertujuan untuk menilai keberkesanan penggunaan aplikasi Kecerdasan Buatan (AI) dalam usaha meningkatkan kemahiran membaca murid pemulihan Bahasa Melayu di sekolah rendah. Reka bentuk kajian menggunakan kaedah kuasi-eksperimen yang melibatkan 60 orang murid pemulihan, terdiri daripada 30 orang murid dalam kumpulan rawatan dan 30 orang murid dalam kumpulan kawalan di sebuah Sekolah Jenis Kebangsaan Cina di Selangor. Instrumen kajian merangkumi ujian pra dan ujian pasca yang direka untuk mengukur perubahan tahap kemahiran membaca selepas pelaksanaan intervensi. Data dianalisis menggunakan ujian-t untuk membandingkan perbezaan min skor antara kumpulan. Kumpulan rawatan mengikuti pembelajaran menggunakan aplikasi AI, manakala kumpulan kawalan mengikuti kaedah pengajaran tradisional. Dapatan menunjukkan bahawa kedua-dua kumpulan berada pada tahap bacaan yang setara dalam ujian pra. Namun begitu, keputusan ujian pasca menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam kalangan murid kumpulan rawatan berbanding kumpulan kawalan. Hal ini membuktikan bahawa AI menyediakan sokongan pembelajaran yang konsisten dan responsif, sekali gus membantu meningkatkan penguasaan bacaan murid pemulihan. Secara keseluruhan, kajian ini merumuskan bahawa penggunaan aplikasi AI merupakan pendekatan yang efektif untuk meningkatkan kemahiran membaca murid pemulihan dan wajar dijadikan pelengkap kepada kaedah konvensional. This study aims to evaluate the effectiveness of the use of Artificial Intelligence (AI) applications in improving the Malay reading skills of primary school remedial students. This study employed a quasi-experimental design involving 60 remedial pupils, comprising 30 pupils in the treatment group and 30 pupils in the control group at a Chinese National Type School in Selangor. The study instruments consisted of a pre-test and a post-test that measured changes in reading skills after the intervention. Data were analysed using a t-test to compare the difference in mean scores between groups. The treatment group followed learning using AI applications, while the control group followed traditional teaching methods. The findings showed that both groups were at equivalent reading levels in the pre-test. However, the results of the post-test showed a significant improvement in the treatment group compared to the control group. This proves that AI provides more consistent, responsive learning support and thus improves the reading mastery of remedial pupils more effectively. Overall, the study concluded that the use of AI applications is an effective approach to improve the reading skills of remedial students and should be used as a complement to conventional methods.