FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KECENDERUNGAN PELAJAR ASNAF MEMILIH BIDANG PENGAJIAN DI KOLEJ VOKASIONAL PERLIS: ANALISIS REGRESI BERGANDA: FACTORS INFLUENCING ASNAF STUDENTS’ TENDENCY TO CHOOSE FIELDS OF STUDY AT PERLIS VOCATIONAL COLLEGE: A MULTIPLE REGRESSION ANALYSIS - Rohani Seman; Nor Fazilah Noor Din; Siti Aishah Saad; Hariatul Hafidzah Mahmad Khory (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2025)
Pendidikan vokasional memainkan peranan penting dalam menyediakan pelajar dengan kemahiran praktikal yang diperlukan untuk memasuki pasaran buruh. Namun, situasi yang berlaku hari ini ialah berlakunya peningkatan kadar pengangguran berikutan ketidaksepadanan kemahiran di pasaran buruh. Fenomena ini terjadi ketika tahap dan kemahiran sumber manusia tidak sepadan dengan keperluan tenaga buruh semasa. Ketidaksepadanan kemahiran ini disebabkan jangkaan kemahiran di pihak pengamal pendidikan tidak selari dengan keperluan industri. Bertitik tolak daripada itu, kajian ini akan meneliti pengenalpastian hubungan antara faktor latar belakang, minat, kualiti pendidikan dan keperluan industri serta bantuan dan sokongan dengan kecenderungan pelajar asnaf dalam memilih bidang pengajian di Kolej Vokasional. Dalam konteks ini, pemahaman kecenderungan pelajar asnaf dalam memilih program wajar menjadi fokus utama dalam usaha mencapai kejayaan dalam pendidikan vokasional di Perlis. Seramai 124 orang pelajar asnaf telah dipilih sebagai responden kajian melalui kaedah persampelan bertujuan. Data dikumpul menggunakan borang soal selidik dan dianalisis secara deskriptif dan inferensi menggunakan analisis korelasi Pearson dan regresi linear berganda. Berdasarkan analisis korelasi, dapatan kajian menunjukkan bahawa kualiti pendidikan dan keperluan industri (r = 0.68) serta minat pelajar (r = 0.62) mempunyai hubungan yang kuat dengan kecenderungan pemilihan bidang pengajian. Bantuan dan sokongan (r = 0.51) menunjukkan hubungan sederhana, manakala latar belakang keluarga (r = 0.34) menunjukkan hubungan lemah. Ini membuktikan bahawa pemilihan bidang pengajian pelajar asnaf lebih banyak dipengaruhi oleh faktor dalaman dan kebolehpasaran bidang berbanding faktor latar belakang keluarga. Dapatan kajian menunjukkan faktor kualiti pendidikan dan keperluan industri dikenal pasti sebagai pemboleh ubah paling dominan (β = 0.52, p < 0.001), diikuti minat (β = 0.39) dan bantuan dan sokongan (β = 0.21). Sebaliknya, latar belakang keluarga tidak menunjukkan hubungan yang signifikan (β = 0.11, p > 0.05). Model regresi kajian ini menjelaskan 56% varians kecenderungan pelajar terhadap pemilihan bidang pengajian. Kajian ini mencadangkan agar pihak institusi dan pembuat dasar memberi penekanan terhadap pengukuhan minat pelajar, penyediaan bantuan kewangan serta sokongan sosial dan akademik untuk menyokong keputusan pengajian pelajar asnaf secara lebih menyeluruh. Vocational education plays a crucial role in equipping students with the practical skills necessary to enter the labour market. However, a growing concern today is the rising unemployment rate due to skill mismatches in the workforce. This phenomenon occurs when the level and type of human resource skills do not align with the current demands of the labour market. Such skill mismatches arise when the expectations of education providers are not in line with industry needs. Arising from this issue, the present study aims to examine the relationship between background factors, interest, quality of education and industry needs, as well as assistance and support, with the tendency of asnaf students in selecting fields of study at Vocational Colleges.In this context, understanding the tendency of asnaf students in choosing their programmes should be a key focus in efforts to achieve success in vocational education in Perlis. A total of 124 asnaf students were selected as respondents through purposive sampling. Data were collected using a structured questionnaire and analysed descriptively and inferentially through Pearson correlation and multiple linear regression analyses. Based on the correlation analysis, the findings revealed that the quality of education and industry needs (r = 0.68) as well as students’ interest (r = 0.62) demonstrated strong relationships with the tendency to choose a field of study. Assistance and support (r = 0.51) showed a moderate relationship, while family background (r = 0.34) exhibited a weak relationship. These findings indicate that asnaf students’ choices of fields of study are more strongly influenced by internal factors and the marketability of the field rather than by family background. Furthermore, the study identified quality of education and industry needs as the most dominant predictors (β = 0.52, p < 0.001), followed by students’ interest (β = 0.39) and assistance and support (β = 0.21). In contrast, family background did not show a significant relationship (β = 0.11, p > 0.05). The regression model explained 56% of the variance in students’ tendencies towards their choice of field. This study suggests that institutions and policymakers should prioritise the strengthening of students’ interest, the provision of financial assistance, and the enhancement of both social and academic support to more comprehensively facilitate asnaf students’ educational decisions.