PENDEKATAN KECERDASAN PELBAGAI DALAM MENINGKATKAN KEMAHIRAN PENULISAN BAHASA INGGERIS MURID B40 DI SEKOLAH MENENGAH NEGERI PERLIS: SUATU TINJAUAN: APPLYING THE MULTIPLE INTELLIGENCES APPROACH TO ENHANCE ENGLISH WRITING SKILLS AMONG B40 STUDENTS IN SECONDARY SCHOOLS IN PERLIS: A SURVEY STUDY - Jauriah Md Azali; Farrah Syuhaida Ismail; Yeap Teik Wei; Noor Laila Mohd Akil (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2025)
Kajian ini bertujuan meneliti keberkesanan pendekatan Kecerdasan Pelbagai dalam meningkatkan kemahiran penulisan karangan Bahasa Inggeris dalam kalangan murid B40 di sekolah menengah negeri Perlis. Objektif kajian merangkumi dua aspek utama: pertama, mengenal pasti domain kecerdasan pelbagai yang paling dominan dalam kalangan murid B40 yang lemah dalam penulisan Bahasa Inggeris; dan kedua, menilai peningkatan pencapaian penulisan selepas pelaksanaan program intervensi “Smart Score” melalui My English Writing Guide Book (MyEWGB). Kajian ini menggunakan reka bentuk penyelidikan deskriptif dengan melibatkan 30 orang murid B40 sebagai sampel. Instrumen kajian terdiri daripada soal selidik untuk mengenal pasti jenis kecerdasan dominan serta ujian pra dan pos bagi menilai tahap pencapaian kemahiran penulisan. Dapatan menunjukkan bahawa tiga jenis kecerdasan yang paling dominan ialah kecerdasan intrapersonal, naturalis dan kinestetik. Analisis perbandingan antara keputusan ujian pra dan pos menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam kemahiran penulisan karangan Bahasa Inggeris selepas pelaksanaan program “Smart Score”. Penemuan ini menyokong keberkesanan pendekatan Kecerdasan Pelbagai sebagai strategi pedagogi yang dapat memenuhi keperluan pembelajaran murid secara lebih holistik, khususnya dalam kalangan pelajar daripada kumpulan sosioekonomi rendah. Kajian ini mencadangkan agar guru-guru mempertimbangkan pelaksanaan kaedah pengajaran yang mengambil kira kepelbagaian kecerdasan dalam kalangan pelajar bagi meningkatkan pencapaian akademik secara menyeluruh. This study investigates the effectiveness of the Multiple Intelligences (MI) approach in enhancing English essay writing skills among B40 students in secondary schools across Perlis. The research focuses on two key objectives: (1) to identify the most dominant MI domains among B40 students with weak English writing skills, and (2) to assess improvements in writing performance following the implementation of the “Smart Score” intervention, delivered through My English Writing Guide Book (MyEWGB). Adopting a descriptive research design, the study involved 30 of B40 students as participants. Data were collected using a questionnaire to determine dominant intelligences, along with pre- and post-tests to measure writing proficiency. Findings revealed that the most dominant intelligences among participants were intrapersonal, naturalistic, and bodily-kinesthetic. A comparative analysis of pre- and post-test results demonstrated a significant improvement in students’ English writing skills after the intervention. The results affirm the potential of the Multiple Intelligences approach as an effective pedagogical strategy that caters to diverse learning needs, especially among students from lower socioeconomic backgrounds. The study recommends that educators incorporate intelligence-based instructional methods to foster more inclusive and impactful academic outcomes.