LAKUAN BAHASA BAGI SITUASI FORMAL DALAM KALANGAN BAKAL GURU BAHASA MELAYU: LANGUAGE BEHAVIOUR FOR FORMAL SITUATIONS AMONG PROSPECTIVE MALAY LANGUAGE TEACHER - Mohd Safiee, Nur Adibah Aqilah; Nor Shaid, Nor Azwahanum (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2025)
Kajian ini bertujuan untuk lakuan bahasa dalam situasi formal yang digunakan oleh bakal guru Bahasa Melayu. Penekanan utama diberikan kepada bentuk-bentuk lakuan bahasa seperti pengulangan penyoalan semula, penukaran kod, penggunaan bunyi bukan verbal, penggunaan kata ganti nama diri pertama saya serta hentian atau jeda dalam pertuturan. Lakuan bahasa merupakan aspek komunikasi yang bersifat strategik dan berfungsi menyampaikan makna tersirat dalam interkasi terutamanya dalam konteks formal seperti perbentangan, temu bual dan komunikasi bersama pensyarah atau pelatih lain. Sorotan literatur menunjukkan bahasa lakuan bahasa berkait rapat dengan kebolehan pragmatik, kecekapan komunikasi dan kesedaran sosiolinguistik. Selain itu, penekanan kepada pertuturan dalam mengenal pasti strategi interkasi termasuk peranan elemen bukan verbal dalam membantu kefahaman dan penyusunan maklumat. Kertas konsep ini mencadangkan satu kerangka awal untuk menganalisis bentuk-bentuk lakuan bahasa yang digunakan oleh bakal guru dalam konteks formal serta hubung kaitnya dalam pendidikan. Dapatan awal ini dapat menjadi asas kepada penyelidikan lanjutan yang lebih mendalam berhubung strategi komunikasi formal dalam kalangan bakal guru bahasa Melayu. This study aims to examine the language acts in formal situations used by prospective Malay teachers. The main emphasis is given to forms of language acts such as repetition of re-questioning, code-switching, use of non-verbal sounds, use of the first personal pronoun I and pauses or pauses in speech. Language acts are a strategic aspect of communication and function to convey implicit meaning in interactions, especially in formal contexts such as presentations, interviews and communication with lecturers or other trainees. The literature highlights show that language acts are closely related to pragmatic abilities, communication competence and sociolinguistic awareness. In addition, the emphasis on speech in identifying interaction strategies encompasses the role of non-verbal elements in aiding understanding and organizing information. This concept paper proposes an initial framework for analyzing the forms of language acts used by prospective teachers in formal contexts and their relevance in education. These initial findings can form the basis for a more in-depth study of formal communication strategies among prospective Malay teachers.