TUGAS, CABARAN DAN IMPLIKASI PENGURUSAN PROFESIONAL PENOLONG KANAN KOKURIKULUM DALAM PENGAJARAN: PROFESSIONAL DUTIES, CHALLENGES, AND MANAGERIAL IMPLICATIONS OF THE SENIOR ASSISTANT FOR CO-CURICULAR AFFAIRS IN TEACHING - Roslan, Aisyah Mohammad; Mosin, Musirin (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2025)
Dalam menempuhi dunia pendidikan masa kini, Penolong Kanan Kokurikulum di sesebuah sekolah merupakan nadi penggerak utama dalam bidang kokurikulum. Tidak hanya menguruskan bidang kokurikulum, Penolong Kanan Kokurikulum juga merupakan seorang guru yang bertanggung jawab dalam pengurusan pengajaran. Penolong Kanan Kokurikulum perlu membahagikan masa antara pengurusan professional kokurikulum dan juga pengurusan pengajaran. Biarpun bidang Pendidikan merupakan bidang utama bagi Penolong Kanan Kokurikulum, namun adakah bidang utama ini diberi tumpuan dengan sewajarnya dan sebaiknya. Justeru, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tugas, cabaran dan implikasi pengurusan professional yang dipikul oleh Penolong Kanan Kokurikulum dalam pengajaran. Melalui dapatan kajian, pengkaji menemui 12 tugas pengurusan pengajaran, 11 cabaran yang dihadapi dalam pengurusan pengajaran dan 2 implikasi iaitu terhadap guru dan murid dari sudut pandang positif dan negatif. Data dan maklumat diperoleh daripada temu bual, analisis dokumen dan juga pemerhatian melalui enam orang informan daripada sekolah terpilih di salah sebuah zon Daerah Ranau. In navigating the current educational landscape, the Assistant Principal for Co-curricular Activities at a school is the main driving force in the field of co-curricular activities. Not only does the Assistant Principal manage co-curricular activities, but they are also a teacher responsible for managing instruction. The Assistant Principal is seen as needing to divide their time between professional co-curricular management and instructional management. Although education is the primary field for the Assistant Principal, is this main field given the appropriate and best focus? Therefore, this study aims to identify the tasks, challenges, and implications of professional management carried out by the Assistant Principal in teaching. Through the study findings, the researcher identified 12 instructional management tasks, 11 challenges faced in instructional management, and 2 implications for teachers and students from both positive and negative perspectives. Data and information were obtained from interviews, document analysis, and observations through six informants from selected schools in one of the zones in the Ranau District.