REVOLUSI METASEMESTA: IMPLIKASI TEKNOLOGI DISRUPTIF TERHADAP LANDSKAP PENDIDIKAN MASA DEPAN: METAVERSE REVOLUTION: IMPLICATIONS OF DISRUPTIVE TECHNOLOGY ON FUTURE EDUCATIONAL LANDSCAPE - Jie, Amy Liew Xiu; Kamrozzaman, Nurul Aisyah (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2025)
Kemunculan teknologi disruptif seperti metasemesta telah mencetus kepada perubahan radikal dalam landskap pendidikan global, khususnya dalam konteks Revolusi Industri Keempat (IR 4.0). Metasemesta muncul sebagai inovasi paling signifikan yang berpotensi mengubah kaedah, serta falsafah pembelajaran. Artikel ini membincangkan bagaimana metasemesta sebagai ruang maya imersif yang menggabungkan Realiti Maya (VR), Realiti Terimbuh (AR), Kecerdasan Buatan (AI), dan teknologi blockchain dalam merevolusikan pendekatan pengajaran dan pembelajaran (PdP) masa hadapan. Metodologi kajian yang digunakan adalah kaedah kualitatif- kajian kepustakaan. Artikel atau jurnal telah dianalisis yang berkaitan dengan kajian. Hasil dapatan membuktikan metasemesta mengubah cara penyampaian ilmu, peranan tenaga pengajar, serta reka bentuk kandungan yang lebih dinamik, dan responsif terhadap keperluan pelajar abad ke-21. Di samping itu, perubahan juga berlaku dalam pengalaman pembelajaran pelajar yang mampu membina penglibatan pelajar secara aktif, membina kemahiran insaniah, serta memperluas kefahaman budaya global tanpa sempadan fizikal. Walau bagaimanapun, pelaksanaan teknologi ini turut wujudnya pelbagai risiko, malahan terdapat beberapa strategi telah dihuraikan berdasarkan kajian literatur yang dijalankan. Kajian ini diharap dapat menjadi rujukan dalam membentuk hala tuju pembangunan dasar, dan inovasi pendidikan yang bersifat futuristik. Secara keseluruhannya, revolusi metasemesta diyakini berpotensi membentuk ekosistem pendidikan yang lebih dinamik, anjal, dan relevan dengan keperluan masa depan. The emergence of disruptive technology such as metaverse has triggered radical changes in the global education landscape, especially in the context of the Fourth Industrial Revolution (IR 4.0). Metaverse has emerged as the most significant innovation that has the potential to change the methods, and philosophies of learning. This article discusses how metaverse as an immersive virtual space that combines Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), Artificial Intelligence (AI), and blockchain technology in revolutionizing future teaching and learning (T&L) approaches. The research methodology used is qualitative method- library research. Articles or journals were analyzed which related to research. The findings prove that metaverse transform the way knowledge delivered, the role of teachers, and content design that is more dynamic, and responsive to the needs of 21st century students. In addition, changes have also occurred in the student learning experience that is able to build active student engagement, build soft skills, and expand understanding of global cultures without physical boundaries. However, the implementation of this technology also involves various risks, and several strategies have been described based on the literature review conducted. This study hopes to be as reference in shaping the direction of policy development, and futuristic educational innovations. Overall, the metaverse revolution is believed to have the potential to form an educational ecosystem that is more dynamic, flexible, and relevant to future needs.