PENGARUH KESIHATAN MENTAL DAN KESEJAHTERAAN TERHADAP PRESTASI KERJA PEKERJA WANITA DI LEMBAH KLANG: THE INFLUENCE OF MENTAL HEALTH AND WELL-BEING ON JOB PERFORMANCE AMONG WOMEN WORKERS IN THE KLANG VALLEY - Ibrahim, Nora; Rosle, Nadiatul Akma; Yusop, Zaid Mat; Zulkefli, Nur Hidayah; Tasrip, Nabila Elyana (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2025)
Kajian ini berkenaan hubungan antara kesejahteraan pekerja dan kesihatan mental dalam kalangan pekerja wanita di kawasan Lembah Klang, dengan menumpukan kepada faktor-faktor yang mempengaruhi prestasi kerja. Secara khususnya, objektif kajian ini bertujuan menganalisis hubungan di antara kepimpinan sokongan, persekitaran kerja, sokongan sosial, serta program latihan dan kesedaran terhadap prestasi pekerja. Data telah dikumpul daripada 381 responden Wanita yang bekerja di Lembah Klang, dan dianalisis menggunakan SPSS dan SmartPLS. Dapatan menunjukkan bahawa keempat-empat faktor tersebut mempunyai hubungan yang positif dan signifikan dengan prestasi kerja. Diantara kesemua faktor, program latihan dan kesedaran merupakan faktor paling berpengaruh, diikuti oleh sokongan sosial yang dirasai dan kepimpinan sokongan. Kajian ini menyumbang kepada literatur sedia ada dengan menekankan kepentingan faktor-faktor ini dalam meningkatkan prestasi pekerja, khususnya dalam konteks wanita di Malaysia. Hasil kajian turut mencadangkan agar organisasi memberi keutamaan kepada elemen-elemen ini bagi memupuk budaya kerja yang menyokong kesejahteraan dan kesihatan mental pekerja wanita, yang akan membawa kepada peningkatan prestasi mereka. This study explores the relationship between employee well-being and mental health among women workers in the Klang Valley, focusing on factors that influence job performance. Specifically, the objectives of the study are to analyze the relationship between supportive leadership, work environment, social support, and training and awareness programs with employee performance. Data were collected from 381 female respondents working in the Klang Valley and analyzed using SPSS and SmartPLS. The findings shows that all four factors have a positive and significant relationship with job performance. Training and awareness programs as the most influential factor, followed by perceived social support and supportive leadership. This study contributes to the existing literature highlighting the importance of these factors in enhancing employee performance, particularly within the context of women in Malaysia. The results also suggest that organizations should prioritize these elements to foster a work culture that supports the well-being and mental health of female employees, ultimately leading to improved performance.