HUBUNGAN ANTARA PENGETAHUAN DAN SIKAP GURU PELATIH MENGENAI PENDIDIKAN INKLUSIF: THE RELATIONSHIP BETWEEN TRAINEE TEACHERS’ KNOWLEDGE AND ATTITUDES TOWARDS INCLUSIVE EDUCATION - Asri, Nur Faqihah Fitriah Mohd; Mohamed, Suziyani (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2025)
Pendidikan Inklusif merujuk kepada penyediaan pendidikan bagi murid berkeperluan khas dalam kelas arus perdana supaya mereka dapat mengikuti pembelajaran bersama rakan sebaya. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji hubungan antara pengetahuan dan sikap guru pelatih terhadap pendidikan inklusif. Reka bentuk kajian yang digunakan ialah kajian tinjauan, dengan soal selidik sebagai instrumen utama yang telah diubah suai daripada kajian terdahulu agar sesuai dengan keperluan kajian ini. Seramai 111 orang pelajar program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan di sebuah universit awam telah dipilih sebagai responden kajian. Soal selidik yang digunakan dalam kajian ini terbahagi kepada tiga bahagian, iaitu Bahagian A yang mengumpulkan maklumat demografi responden, Bahagian B berkenaan tahap pengetahuan guru pelatih mengenai PPI, dan Bahagian C berkenaan sikap mereka terhadap pendidikan inklusif. Data yang dikumpulkan dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for Social Science dengan pendekatan statistik deskriptif seperti min, kekerapan, dan peratusan. Selain itu, analisis korelasi Pearson turut digunakan bagi menentukan hubungan antara tahap pengetahuan dan sikap guru pelatih mengenai pendidikan inklusif. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap pengetahuan dan sikap guru pelatih terhadap pendidikan inklusif adalah tinggi. Selain itu, hasil analisis mendapati wujud hubungan yang signifikan pada tahap sederhana antara pengetahuan dan sikap guru pelatih, yang menunjukkan bahawa semakin tinggi pemahaman seseorang terhadap pendidikan inklusif, semakin positif sikap mereka terhadap pelaksanaannya. Oleh itu, kajian ini mencadangkan agar pihak berkepentingan seperti institusi latihan perguruan dan Kementerian Pendidikan Malaysia memperluaskan pendedahan serta menyediakan latihan yang lebih komprehensif mengenai pendidikan inklusif. Langkah ini dapat memastikan guru pelatih lebih bersedia dan yakin dalam mengaplikasikan pendidikan inklusif di dalam bilik darjah, sekali gus meningkatkan keberkesanan pelaksanaan program ini dalam sistem pendidikan arus perdana. The inclusive education programme refers to the provision of education for pupils with special needs in mainstream classes, enabling them to learn alongside their peers. This study aims to examine the relationship between trainee teachers’ knowledge and attitudes towards inclusive education. The research employed a survey design, with a questionnaire as the primary instrument, adapted from previous studies to suit the needs of this research. A total of 111 Bachelor of Education students from a public university were selected as respondents. The questionnaire was divided into three sections: Section A gathered respondents’ demographic information, Section B assessed trainee teachers’ level of knowledge of inclusive education, and Section C examined their attitudes towards inclusive education. The data collected were analysed using the Statistical Package for the Social Sciences, employing descriptive statistics such as mean, frequency, and percentage. In addition, Pearson correlation analysis was used to determine the relationship between trainee teachers’ knowledge and attitudes regarding inclusive education. The findings revealed that trainee teachers’ levels of knowledge and attitudes towards inclusive education were high. Furthermore, the results indicated a significant moderate correlation between knowledge and attitudes, suggesting that the better one’s understanding of inclusive education, the more positive their attitude towards its implementation. Therefore, this study recommends that stakeholders, such as teacher training institutions and the Ministry of Education Malaysia, expand exposure and provide more comprehensive training on inclusive education. Such measures would ensure that trainee teachers are better prepared and more confident in applying inclusive education in the classroom, thereby enhancing the effectiveness of the programme within the mainstream education system.