KEPIMPINAN LESTARI DALAM ORGANISASI KONTEMPORARI: SATU TINJAUAN NARATIF TENTANG KONSEP, AMALAN DAN HALA TUJU MASA DEPAN: SUSTAINABLE LEADERSHIP IN CONTEMPORARY ORGANIZATIONS: A NARRATIVE REVIEW OF CONCEPTS, PRACTICES, AND FUTURE DIRECTIONS - Nawi, Nabihah Mohd; Abdul Razak, Ahmad Zabidi; Omar, Intan Marfarrina; Nazarudin, Mohamad Nizam (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2025)
Kepimpinan lestari telah menjadi keutamaan organisasi yang penting ketika institusi di seluruh dunia menghadapi cabaran alam sekitar yang semakin meningkat, jangkaan masyarakat, dan tekanan tadbir urus. Namun, meskipun terdapat peningkatan dalam bidang kesarjanaan, bidang ini masih berpecah-belah secara teorinya, ditandai dengan konstruk yang bertindih, definisi yang tidak konsisten, dan tafsiran yang pelbagai merentasi sektor. Kajian naratif ini mensintesis pengetahuan semasa tentang kepimpinan lestari untuk menjelaskan sempadan konseptualnya, mengkaji amalan dominan, dan mengenal pasti pola yang muncul untuk pembangunan masa depan. Berdasarkan literatur antara disiplin yang merangkumi pengurusan, pendidikan, pentadbiran awam, dan kajian kelestarian, kajian ini menilai model utama, penemuan empirikal, dan perdebatan teori yang membentuk wacana. Beberapa tema penyatuan muncul, termasuk penyepaduan pengawasan etika dengan penciptaan nilai jangka panjang, pemupukan budaya organisasi yang menyokong tingkah laku yang didorong oleh kelestarian, dan peranan kepimpinan dalam menyelaraskan kepentingan pihak berkepentingan dengan hasil alam sekitar dan sosial. Walau bagaimanapun, percanggahan yang ketara diperhatikan dalam cara kepimpinan lestari dioperasikan, terutamanya mengenai pendekatan pengukuran dan keseimbangan antara keutamaan ekonomi dan bukan ekonomi. Kajian ini mengetengahkan keperluan untuk penyatuan teori yang lebih kukuh, pengesahan silang budaya, dan rangka kerja sensitif konteks yang mencerminkan kerumitan sistem organisasi dunia sebenar. Secara praktikalnya, kepimpinan lestari menawarkan laluan untuk meningkatkan daya tahan organisasi, komitmen pekerja dan tadbir urus yang bertanggungjawab, tetapi impaknya masih kurang diterokai dalam banyak industri. Penyelidikan masa depan harus mengutamakan kajian membujur, analisis pelbagai peringkat dan model yang mengintegrasikan kepimpinan lestari dengan prestasi ESG, tekanan institusi dan dinamik perubahan organisasi. Kajian ini menyumbang asas kritikal untuk memajukan pembangunan teori dan membimbing amalan bermakna dalam organisasi kontemporari. Sustainable leadership has become an essential organisational priority as institutions worldwide confront escalating environmental challenges, societal expectations, and governance pressures. Yet, despite a growing body of scholarship, the field remains theoretically fragmented, marked by overlapping constructs, inconsistent definitions, and varied interpretations across sectors. This narrative review synthesises current knowledge on sustainable leadership to clarify its conceptual boundaries, examine dominant practices, and identify emerging trajectories for future development. Drawing from interdisciplinary literature spanning management, education, public administration, and sustainability studies, the review evaluates key models, empirical findings, and theoretical debates shaping the discourse. Several unifying themes emerge, including the integration of ethical stewardship with long-term value creation, the cultivation of organisational cultures that support sustainability-driven behaviour, and leadership’s role in aligning stakeholder interests with environmental and social outcomes. However, significant contradictions are noted in how sustainable leadership is operationalised, particularly regarding measurement approaches and the balance between economic and non-economic priorities. The review highlights the need for stronger theoretical consolidation, cross-cultural validation, and context-sensitive frameworks that reflect the complexity of real-world organisational systems. Practically, sustainable leadership offers a pathway for enhancing organisational resilience, employee commitment, and responsible governance, but its impact remains underexplored in many industries. Future research should prioritise longitudinal studies, multi-level analyses, and models that integrate sustainable leadership with ESG performance, institutional pressures, and organisational change dynamics. This review contributes a critical foundation for advancing theory development and guiding meaningful practice in contemporary organisations.