CABARAN KESEJAHTERAAN PSIKOLOGI PELAJAR PENGAJIAN SEPARUH MASA PASCASISWAZAH: SATU KAJIAN KUALITATIF: CHALLENGES TO PSYCHOLOGICAL WELL-BEING OF PART-TIME POSTGRADUATE STUDENTS: A QUALITATIVE STUDY - Hassan, Azlini; Saraih, Ummi Naiemah; Abdul Halim, Tisya Farida (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2026)
Kesejahteraan psikologi adalah satu perkara penting yang perlu dititikberatkan bagi melancarkan proses pengajian para pelajar siswazah. Dengan tuntutan pengajian yang mendesak di samping memenuhi pelbagai tanggungjawab dan komitmen pekerjaan dan keluarga, adalah menjadi cabaran kepada para pelajar untuk memperbaiki dan mengekalkan kesejahteraan psikologi sedia ada. Banyak kajian yang lepas telah menekankan kesejahteraan psikologi pelajar di institusi pendidikan tinggi; walau bagaimanapun ia adalah terhad dan tidak memberikan tumpuan secukupnya kepada cabaran yang dihadapi oleh pelajar pengajian separuh masa. Disebabkan kekurangan ini, penulis telah menjalankan kajian ini untuk mengenalpasti cabaran yang dihadapi oleh para pelajar dalam mengekalkan kesejahteraan psikologi mereka. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif iaitu melalui teknik pensampelan bertujuan dan melibatkan temubual terbuka dengan informan. Tiga cabaran utama telah dikenalpasti, iaitu keterbatasan sumber, tekanan dan sistem sokongan sosial. Model asas cabaran kesejahteraan psikologi pelajar pascasiswazah juga telah dibangunkan. Hasil kajian ini diharapkan dapat membuka jalan kepada pelbagai pihak berkepentingan dalam merangka strategi yang lebih sesuai bagi meringankan kesukaran yang dihadapi oleh pelajar pascasiswazah. To facilitate the study process of postgraduate students, it is crucial to emphasise the importance of psychological well-being. With the urgent demands of studies in addition to fulfilling various work and family responsibilities and commitments, it is a challenge for the students to improve and maintain existing psychological well-being. Many past studies have emphasised the psychological well-being of students in higher learning institutions; however, they are limited and do not focus sufficiently on the challenges faced by part-time students. Owing to these shortcomings, the researchers conducted this study to pinpoint the challenges students face in maintaining their psychological well-being. This study uses a qualitative approach, which is through purposive sampling techniques and involves open-ended interviews with informants. Three main challenges have been identified, namely limited resources, stress, and social support systems. A basic model of the psychological well-being challenges of postgraduate students has also been developed. The results of this study are expected to pave the way for various stakeholders in formulating more appropriate strategies to alleviate the difficulties faced by postgraduate students.