KEBERKESANAN CHATGPT DALAM PEMBELAJARAN TATABAHASA BAHASA MELAYU TERHADAP MURID PINTAR DAN BERBAKAT - Azmi, Nabilah; Ruzanna, Wan Muna (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2026)
Kajian ini bertujuan untuk menilai tahap keberkesanan aplikasi ChatGPT dalam pembelajaran tatabahasa Bahasa Melayu terhadap murid pintar dan berbakat. Seramai 18 orang murid pintar dan berbakat dari Kolej PERMATA@Pintar, UKM telah dipilih sebagai sampel melalui persampelan bertujuan.Reka bentuk kajian menggunakan kajian tindakan yang melibatkan beberapa fasa seperti perancangan, tindakan, pemerhatian dan refleksi. Instrumen kajian terdiri daripada Ujian Pra dan Ujian Post bagi mengukur tahap kefahaman murid sebelum dan selepas intervensi penggunaan ChatGPT. Analisis data menunjukkan terdapat peningkatan pencapaian akademik dalam kalangan majoriti responden, dengan 77.8% murid mencatatkan peningkatan markah dalam Ujian Post berbanding Ujian Pra. Dapatan ini membuktikan bahawa penggunaan ChatGPT berpotensi membantu meningkatkan pemahaman tatabahasa, menjana idea serta menyokong pembelajaran kendiri. Walau bagaimanapun, sebilangan kecil murid menunjukkan markah yang tidak berubah atau menurun, sekali gus menandakan bahawa keberkesanan aplikasi ini dipengaruhi oleh tahap keupayaan individu dan kemahiran menggunakan teknologi secara kritis. Secara keseluruhannya, kajian ini mengesahkan bahawa ChatGPT merupakan alat sokongan pedagogi yang berpotensi meningkatkan motivasi, penglibatan dan prestasi murid, namun penggunaannya perlu disertai dengan bimbingan guru serta penilaian terhadap ketepatan maklumat bagi memastikan keberkesanan pembelajaran yang optimum. This study aims to evaluate the effectiveness of the ChatGPT application in learning Malay grammar among gifted and talented students. A total of 18 gifted and talented students from Kolej PERMATA@Pintar, UKM were selected as the sample through purposive sampling. The study employed an action research design involving several phases, namely planning, action, observation, and reflection. The research instruments consisted of a Pre-Test and Post-Test to measure students’ level of understanding before and after the ChatGPT intervention. Data analysis indicated an improvement in academic achievement among the majority of respondents, with 77.8% of students demonstrating higher scores in the Post-Test compared to the pre-Test. These findings suggest that the use of ChatGPT has the potential to enhance grammar comprehension, generate ideas, and support self-directed learning. However, a small number of students showed no change or a decline in scores, indicating that the effectiveness of the application is influenced by individual ability levels and the skills required to use technology critically. Overall, this study confirms that ChatGPT is a pedagogical support tool with the potential to increase students’ motivation, engagement, and academic performance. Nevertheless, its use should be accompanied by teacher guidance and careful evaluation of information accuracy to ensure optimal learning effectiveness.