PERANAN MURABBI DALAM HUBUNGAN KAEDAH PEMBELAJARAN DAN PEMBENTUKAN AKHLAK AL-QURAN DALAM KALANGAN ANGGOTA ANGKATAN TENTERA MALAYSIA (ATM): SUATU ANALISIS EMPIRIKAL: THE ROLE OF THE MURABBI IN THE RELATIONSHIP BETWEEN LEARNING METHODS AND THE FORMATION OF QUR’ANIC MORAL CHARACTER AMONG MEMBERS OF THE MALAYSIAN ARMED FORCES (MAF): AN EMPIRICAL ANALYSIS - Mohamad , Amirrul Haffis; Abidin , Zahimi Zainol; Salleh , Daud Mohamed (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2026)
Kajian ini meneliti peranan murabbi sebagai pemboleh ubah pencelah dalam hubungan antara kaedah pembelajaran dan pembentukan akhlak berteraskan Al-Quran dalam kalangan anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Menggunakan rekabentuk penyelidikan kuantitatif, data dikumpul daripada 458 responden melalui soal selidik berstruktur. Data dianalisis menggunakan analisis regresi hierarki bagi menilai kesan langsung dan tidak langsung di antara pemboleh ubah kajian. Dapatan menunjukkan bahawa peranan murabbi secara signifikan mencelah hubungan antara kaedah pembelajaran dan pembentukan akhlak Al-Quran (β = 0.156, t = 2.139, p < 0.05). Hasil ini menunjukkan bahawa keberkesanan kaedah pembelajaran dalam membentuk akhlak diperkuat apabila dibimbing oleh murabbi, yang berperanan bukan sahaja sebagai pengajar, tetapi juga sebagai teladan moral dan pembimbing rohani. Kajian ini menyumbang kepada literatur pendidikan Islam dengan mengemukakan model empirikal yang mengintegrasikan strategi pedagogi dengan peranan rohani dan moral murabbi dalam konteks latihan ketenteraan. Dari segi praktikal, dapatan mencadangkan keperluan memperkukuh modul latihan berasaskan murabbi bagi meningkatkan pembangunan akhlak secara holistik dalam kalangan anggota tentera. This study examines the role of the murabbi as a mediating variable in the relationship between learning methods and Qur’anic moral character formation among members of the Malaysian Armed Forces (MAF). Using a quantitative research design, data were collected from 458 respondents through a structured questionnaire. The data were analysed using hierarchical regression analysis to assess both direct and indirect effects among the study variables. The findings reveal that the role of the murabbi significantly mediates the relationship between learning methods and Qur’anic moral character formation (β = 0.156, t = 2.139, p < 0.05). This result indicates that the effectiveness of learning methods in shaping moral character is strengthened when mediated by the murabbi, who functions not only as an instructor but also as a moral exemplar and spiritual guide. The study contributes to Islamic education literature by proposing an empirically supported model that integrates pedagogical strategies with the spiritual and moral role of the murabbi within a military training context. Practically, the findings suggest the need to strengthen murabbi-based training modules to enhance holistic moral development among military personnel.