AMALAN PENGAJARAN GURU PENDIDIKAN ISLAM DALAM MENERAPKAN NILAI AKHLAK MURID BANDUAN MUDA: SATU TINJAUAN AWAL - Asmawati Suhid; Fathiyah Fakhruddin; Lukman Abdul Mutalib; Abd. Muhsin Ahmad, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Akhlak merupakan salah satu teras ajaran Islam dimana tanpa akhlak maka tidak sempurnakeislaman seseorang individu muslim. Justeru, pendidikan akhlak manusia merupakan antaraagenda utama pendidikan dalam Islam. Malah, perutusan Rasulullah SAW ke muka bumi ini antaralain bertujuan menyempurnakan akhlak mulia manusia. Penekanan kepada pendidikan akhlak jelastermaktub dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Falsafah Pendidikan Islam. Berdasarkankonsep Education for All atau pendidikan untuk semua, maka Pendidikan Islam turut diajarkankepada murid banduan muda di sekolah-sekolah Integriti di Malaysia. Menerusi pendidikan yangdiberikan diharapkan mereka tidak ketinggalan dalam arus pendidikan perdana dan yang utamadapat memelihara dan membentuk akhlak mereka. Walaupun murid ini dianggap sebagaibermasalah delinkuen, mereka perlu dididik dan dipupuk dengan nilai-nilai Islam dan moral agarmenjadi insan yang berguna di suatu hari kelak. Untuk itu, kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti persepsi murid terhadap penerapan nilai akhlak menerusi amalan pengajaran guruPendidikan Islam. Secara keseluruhannya, dapatan kajian menunjukkan bahawa majoriti muridberpandangan positif tentang penerapan nilai akhlak dalam amalan pengajaran guru PendidikanIslam. Mereka turut bersetuju bahawa guru Pendidikan Islam mempamerkan akhlak mulia semasamemulakan pengajaran. Berdasarkan dapatan kajian, pengkaji dapat membuat beberapa rumusandan mengetengahkan beberapa cadangan yang wajar