PENGARUH DIALEK KELANTAN DALAM BAHASA TEMIAR: SATU ANALISIS FONOLOGI STRUKTURAL - Riduan Makhtar; Nurliyana SM Soflee; Mohd Sharifudin Yusop; Abd Ganing Laengkang, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Bahasa orang Asli Temiar adalah bahasa yang dituturkan oleh suku kaum ataubangsa orang asli yang terdapat di Malaysia. Penuturnya merupakan penduduk peribumi yangmendiami Persekutuan Malaysia dan memiliki jumlah yang minorit. Kelompok suku kaumSenoi terdiri daripada enam bangsa iaitu Temiar, Semai, Semoq Beri, Jahut, Mah Meri, danChe Wong. Makalah ini ini membicarakan penelitian terhadap pengaruh dialek Kelantan didalam Bahasa Temiar sahaja. Fokus utama kajian ini adalah mengkaji penggunaan dialekKelantan yang wujud di dalam bahasa Termiar. Pendekatan struktural telah dimanfaaatkandalam menghuraikan hasil data. Kaedah kajian lapangan huluan telah digunakan dalammemperoleh data primer di kawasan kajian iaitu Perkampungan Orang Asli Temiar GuaMusang, Kelantan. Informan kajian terdiri daripada penduduk kampung Kampung Merlong,Kuala Betis Gua Musang Kelantan (di kawasan Hulu Sungai Kelantan. Data dikumpulkanmenerusi teknik temu bual dan rakaman yang seterusnya ditranskripsikan denganmenggunakan International Phonetic Alphabet (IPA). Hasil analisis yang telah dilakukan,menunjukkan bahawa dialek Kelantan telah mengalami penyerapan dalam bahasa Temiaryang merangkumi perkara teknologi, binatang, tumbuhan, pakaian dan lain-lain.