KOKURIKULUM DAN SAHSIAH PELAJAR: PERANAN DAN HUBUNGAN ANTARA KEDUANYA - Wardatul Aishah Musa; Nooraini Othman; Yuniza Abdul Latif; Siti Shariyah Shaari; Wan Nor Hana Wan Ismail; Siti Fadhillah Ismail, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Artikel ini membincangkan mengenai peranan kokurikulum sebagai mediator antara kesedaran kendiri dan sahsiah pelajar. Artikel ini turut membincangkan mengenai hubungan antara kesedaran kendiri dan sahsiah pelajar dari aspek berfikiran positif, cekap peribadi dan cergas fizikal. Artikel turut membincangkan berkaitan dengan lapan prinsip utama dalam kursus kokurikulum yang telah dikenalpasti oleh Kementerian Pengajian Tinggi Pelajar. Data dianalisis menggunakan kaedah Model Persamaan Struktural atau Structural Equation Modelling (SEM). Dapatan kajian menunjukkan adanya hubungan yang signifikan antara kesedaran kendiri dan sahsiah pelajar serta kokurikulum bersifat mediator antara kesedaran kendiri dan sahsiah pelajar.