HUBUNGAN PUSAT SUMBER SEKOLAH DAN ICT TERHADAP CELIK ALAM SEKITAR DALAM KALANGAN PELAJAR TINGKATAN LIMA - Muhamad Omar; Vun Leong Wan; Mohd Suhaimi Taat, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti perkaitan antara penggunaan Pusat Sumber Sekolah (PSS) dan ICT dalam pengajaran dan pembelajaran terhadap pelajar yang ‘Celik Alam Sekitar’. Sejumlah 110 orang responden dalam kalangan pelajar tingkatan 5 di sebuah sekolah menengah di daerah Tawau, Sabah. Pendekatan kuantitatif dengan teknik tinjauan digunakan dalam kajian ini. Data deskriptif yang diperolehi menunjukkan bahawa tahap Celik Alam Sekitar adalah lebih tinggi berbanding tahap ICT dan PSS yang merupakan pemboleh ubah bebas bagi kajian ini. Ujian-t menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan bagi celik alam sekitar dalam kalangan pelajar sekolah menengah harian berdasarkan jantina. Hasil kajian juga menunjukkan hubungan positif antara penggunaan PSS dan ICT dengan pelajar yang ‘Celik Alam Sekitar’. Penggunaan PSS dan ICT dalam kalangan pelajar dapat meningkatkan secara langsung terhadap kecelikan pelajar tersebut dengan alam sekitar mereka. Maka sumbangan kedua-dua fasiliti ini jelas perlu diiktiraf oleh semua pihak supaya fasiliti tersebut dapat dimantapkan dan tidak dipandang remeh terutama pada pelajar. Kesimpulannya, PSS dan ICT bukan sahaja sebagai fasiliti yang mudah diakses oleh pelajar tetapi merupakan medium atau platform terbaik bagi mereka mengaplikasikannya kearah memantapkan kecelikan terhadap alam sekitar.