PENGARUH ASPEK INPUT AMALI SAINS TERHADAP ASPEK PROSES AMALI SAINS DALAM KALANGAN GURU-GURU SAINS DI SEKOLAH MENENGAH LUAR BANDAR SABAH - Crispina Gregory K Han; Lay Yoon Fah; Getrude C. Ah Gang @ Grace; Lawrence Alan Bansa, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Kajian ini bertujuan untuk meninjau pengaruh input amali sains terhadap proses amali sains dalam kalangan guru-guru sains di 69 sekolah menengah luar bandar di negeri Sabah. Seramai 357 guru-guru sains telah dipilih dengan kaedah pensampelan berstrata. Kajian ini adalah kajian kuantitatif bukan eksperimen yang menggunakan kaedah tinjauan untuk mengumpul data. Instrumen yang telah digunakan untuk memungut data terdiri daripada soal selidik aspek input amali sains dan soal selidik aspek proses amali sains. Pakej analisis statistik ‘Statistical Package for Social Science’ (SPSS) for Windows version 23.0 dan perisian ‘Smart Partial Least Square’ (Smart PLS) version 3.2.8 telah digunakan untuk menganalisis data kuantitatif yang dikumpul. Dapatan kajian menunjukkan tahap aspek input dan proses amali sains adalah pada tahap ‘Tinggi’ (3.46 - 4.64) di sekolah menengah luar bandar Sabah. Nilai composite reliability untuk aspek input adalah 0.91 manakala untuk aspek proses adalah 0.93. Dapatan kajian juga mendapati terdapat hubungan positif yang signifikan antara aspek input amali sains dengan aspek proses amali sains. Terdapat pengaruh positif yang kuat dan signifikan antara aspek input amali sains dengan aspek proses amali sains (β=0.66, p<0.01). Sebanyak 27% aspek input amali sains dapat mempengaruhi aspek proses amali sains. Implikasi dapatan kajian menunjukkan guru-guru sains perlu meneliti aspek input yang bertepatan dengan pelaksanaan amali sains selain mempertimbangkan aspek proses amali sains.