MODEL PEMBINAAN MODUL SIDEK DI DALAM MODUL INTERVENSI PENGURUSAN STRES PELAJAR - Wan Roslini Mat Rasik; Dr. Hj. Mohd Sani Hj. Ismail, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Kajian ini adalah membina modul intervensi berasaskan psikologi dan perspektif psikologi Islam yang dikenali sebagai Modul Intervensi Terapi Psikospiritual (IPTR) untuk para pelajar. Modul ini berdasarkan model pembinaan Model Sidek yang menggunakan teori asas General Adaptation Syndrome (GAS) dan Perspektif Psikologi Islam. Pendekatan ini disesuaikan untuk pembinaan aktiviti-aktiviti di dalam modul tersebut. Modul ini masih dianggap sebagai draf dan langkah seterusnya adalah menentukan nilai kesahan kandungan modul sebelum dapat dilaksanakan pada setting yang sebenar.