ANALISIS TEKSTUAL DALAM PENULISAN KARANGAN MURID BAHASA KEDUA - Norfaizah Abdul Jobar; Normarini Norzan; Nur Farahkhanna Mohd. Rusli , (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis komponen tekstual dalam penulisan karangan murid bahasa kedua. Analisis tertumpu pada jenis komponen tekstual (penanda wacana) yang terbentuk melalui pemilihan Tema (awal kata) dalam unit perenggan karangan. Pendekatan analisis dokumen digunakan dalam kajian ini melalui penganalisisan 2013 ayat berdasarkan teori Sistemik Fungsional dan Tatabahasa Dewan. Semua ayat tersebut diekstrak daripada perenggan karangan yang terdiri daripada pendahuluan, isi dan kesimpulan. Hasil dapatan menunjukkan pemanfaatan komponen penanda wacana musabab diaplikasikan dalam unit perenggan pendahuluan, penanda wacana tambahan dalam unit isi dan penanda wacana tempoh dalam unit kesimpulan. Kajian ini diharapkan dapat memberi maklumat kepada guru dan murid akan peranan yang dimainkan oleh setiap penanda wacana tersebut dalam membina penulisan yang berkoheren selain dapat memberi impak terhadap kaedah pengajaran yang boleh diaplikasikan oleh guru di dalam kelas.