PENGETAHUAN PEDAGOGI MATA PELAJARAN SYARIAH KURIKULUM BERSEPADU DINI DI SEKOLAH AGAMA BANTUAN KERAJAAN - Firdaus Abdul Fatah; Khadijah Abdul Razak; Maimun Aqsha Lubis, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Mata pelajaran Syariah merupakan satu mata pelajaran yang ditawarkan di dalam Kurikulum Bersepadu Dini (KBD) di Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK). Mata pelajaran ini terdiri daripada beberapa bidang ilmu fiqh dan juga al-Quran wa al-Hifz. Justeru, kajian ini bertujuan untuk meneroka pemahaman guru terhadap pengetahuan pedagogi serta pelaksanaan pengetahuan pedagogi dalam kalangan guru-guru yang mengajar mata pelajaran ini. Kajian ini merupakan kajian kualitatif yang berbentuk kajian kes. Pengumpulan data kajian ini diperoleh dengan menemu bual tiga orang guru mata pelajaran Syariah di beberapa buah Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) di Selangor. Selain itu, data juga dikumpul melalui, pemerhatian pengajaran dan analisis penulisan rekod mengajar guru. Bagi menjalankan temu bual, pengkaji menyediakan set protokol temu bual separa berstruktur. Hasil kajian mendapati guru memahami pengetahuan pedagogi serta tahu melaksanakannya.