PENGGUNAAN KAEDAH BUCK DALAM MENYELESAIKAN MASALAH BERAYAT MATEMATIK - Mahaletchumy A/P Kumarasamy, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Penyelesaian masalah berayat matematik merupakan kemahiran matematik yang harus dikuasai oleh setiap pelajar. Kajian ini mengunakan kaedah BUCK untuk membantu pelajar meningkatkan kemahiran penyelesaian masalah berayat matematik bagi topik Pecahan Tahun 5. Kajian tindakan ini dijalankan terhadap 4 responden dari sebuah sekolah jenis kebangsaan tamil di Negeri Sembilan. Soalan penyelesaian masalah diberikan dan dianalisis secara kuantitatif. Dapatan menunjukkan responden tidak memahami maksud dan kehendak soalan dan gagal menentukan operasi yang betul. Hasil kajian menunjukkan kaedah BUCK dapat meningkatkan kemahiran pelajar menyelesaikan masalah berayat matematik secara sistematik.