HUBUNGAN ANTARA TINGKAH LAKU KEPIMPINAN GURU BESAR DENGAN EFIKASI GURU SEKOLAH RENDAH - Yusniza Yusof; Norazlinda Saad; Surendran Sankaran, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
: Tujuan kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti hubungan antara tingkah laku kepimpinan guru besar dengan efikasi guru. Kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif yang mengaplikasikan pendekatan tinjauan. Populasi kajian adalah 1398 orang guru sekolah rendah daerah Kuala Nerus, Terengganu. Sampel kajian terdiri daripada 130 orang guru. Instrumen kajian tingkah laku kepimpinan guru besar ini terdiri daripada 49 item. Dimensi efikasi kendiri guru pula terdiri daripada tiga dimensi yang terdiri daripada 12 item keseluruhannya. Instrumen efikasi kendiri guru mempunyai nilai pekali Cronbach Alpha 0.92 dan instrumen tingkah laku kepimpinan guru besar 0.91. Data kajian ini dianalisis dengan menggunakan statistik inferensi iaitu korelasi. Dapatan kajian menunjukkan terdapat hubungan yang signfikan dan positif antara tingkah laku kepimpinan guru besar dengan tahap efikasi kendiri guru. Dapatan kajian ini menjelaskan bahawa tingkah laku kepimpinan guru besar dilihat sebagai salah satu pemangkin yang bertindak sebagai medium untuk memastikan guru-guru sentiasa komited untuk melaksanakan tugas sebagai pendidik dan kekal bermotivasi sepanjang perkhidmatan.