KESAN SUMBANG SARAN DALAM TALIAN TERHADAP KREATIVITI DAN PENCAPAIAN DALAM MATA PELAJARAN REKA CIPTA - Sitti Junaida Ambo; Tan Choon Keong, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Penyelidikan ini merupakan satu kajian kuantitatif dengan pendekatan quasi experimental yang memberi fokus kepada kreativiti dan pencapaian pelajar dalam pembelajaran Reka Cipta. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji keberkesanan kesan Sumbang Saran dalam talian terhadap peningkatan kreativiti dan pencapaian pelajar dalam Mata Pelajaran Reka Cipta. Sampel kajian di ambil dari Sekolah Y. Instrumen kajian yang digunakan adalah menggunakan ujian pra dan ujian pasca. Analisis hasil kajian adalah dengan menggunakan statistik inferensi ujian-t berpasangan (paired sample t-test). Hasil analisis ujian-t menunjukkan wujud perbezaan yang signifikan tahap kreativiti dengan pencapaian pelajar dalam ujian pra dengan ujian pasca. Justeru itu, pembelajaran dalam talian dapat meningkatkan kreativiti dan pencapaian pembelajaran pelajar seiring dengan kehendak Kementerian melahirkan insan cemerlang.