FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PENGUASAAN PENGAJIAN ILMU QIRAAT: SATU KAJIAN DI KOLEJ ISLAM ANTARABANGSA SULTAN ISMAIL PETRA (KIAS) - Ahmad Mujahideen Haji Yusoff; Muhammad Amiri Ab Ghani; Noraini Mohd Noor; Norhanis Amran, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Ilmu Qiraat dilihat sudah mula berkembang pada masa kini lebih-lebih lagi terdapat pusat pengajian yang menawarkan program pengajian yang berkaitan dengannya. Namun begitu, tahap penguasaan pengajiannya masih kurang dikaji dengan sewajarnya. Oleh yang demikian, kajian ini dijalankan untuk menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi penguasaan pengajian Ilmu Qiraat di Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS). Kajian ini adalah kajian rintis yang berbentuk kuantitatif yang menggunakan set soal selidik sebagai instrumen untuk mendapatkan data dan SPSS 21.0 digunakan untuk menganalisis data. Sampel seramai 30 orang responden telah dipilih dengan menggunakan kaedah persampelan bertujuan (purposive sampling) dalam kalangan pelajar-pelajar yang mengikuti program Diploma Qiraat dan Taranum di Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS) dari tahun 2018 hingga 2020. Sebanyak 15 item yang merangkumi teori dan amali dikemukan dalam soal selidik tersebut. Kajian mendapati tahap penguasaan pelajar-pelajar berkaitan pengajian ilmu Qiraat berada pada tahap sederhana. Hal ini disokong dengan data yang diperolehi dari teori dan amali. Oleh yang demikian, faktor peningkatan proses pengajaran dan pembelajaran secara teori dan amali seharusnya ditambahbaik dan ditingkatkan agar penguasaan pengajaran ilmu Qiraat dalam kalangan pelajar dapat ditingkatkan ke tahap yang lebih baik.