KEPIMPINAN TRANSFORMASIONAL, IKLIM SEKOLAH DAN KEPUASAN KERJA GURU - Mohd Akhmarudi Mohd Yusoff; Siti Noor Ismail, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 memberi tumpuan kepada memperkasakan kepimpinan pengetua sekolah sebagai platform utama untuk membangunkan kecemerlangan sekolah. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk melihat hubungan kepimpinan transformasional yang diamalkan oleh pengetua kepada dua elemen utama yang mempengaruhi kecemerlangan sekolah, iaitu iklim sekolah dan juga kepuasan kerja guru. Satu kaji selidik rentas daerah telah digunakan untuk mengumpul data yang melibatkan guru-guru sekolah menengah harian biasa di Kelantan. Seramai 390 orang guru daripada populasi 10866 telah dipilih secara rawak menggunakan kaedah persampelan gred. Instrumen ini terdiri daripada 20 item telah digunakan untuk mengukur kepimpinan transformasional di kalangan pengetua (Femke Geijsel, Peter Sleegers & Rudolf van den Berg, 1999), 3 perkara untuk mengukur kepuasan kerja guru (Johnson, Stevens &Zvoch, 2007) dan 21 item digunakan untuk mengukur iklim sekolah (James Griffith, 2003). Data tersebut dianalisis menggunakan IBM SPSS Versi 25.0. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa, terdapat hubungan positif yang signifikan antara kepimpinan transformasional ke arah iklim sekolah dan kepuasan kerja guru. Dapatan kajian ini boleh digunakan oleh pemimpin-pemimpin sekolah dalam usaha membangunkan iklim dan persekitaran sekolah di samping menggunakan pendekatan yang disyorkan untuk meningkatkan tahap kepuasan kerja guru.