PENDIDIKAN KARAKTER BERDASARKAN APLIKASI FALSAFAH PENDIDIKAN KEBANGSAAN TERHADAP PEMBENTUKAN KEPIMPINAN DALAM KALANGAN MAHASISWA - Siti Aisyah Mohamad Zin; Intan Suria Hamzah; Muhammad Ridhwan Sarifin; Ahmad Faizuddin Ramli; Mohd Firdaus Md Zain, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Bidang pendidikan tidak ketinggalan dalam mengalami transformasi ke arah yang lebih maju dan bersistematik. Untuk mencapai proses pendidikan yang berkualiti, proses pengajaran dan pembelajaran perlulah seimbang dan berkesan. Falsafah pendidikan merupakan salah satu jalan ke arah menuju tamadun manusia yang cemerlang dan mampu mendidik mahasiswa menjadi seorang yang bersistematik dan unggul. Melalui falsafah, seorang mahasiswa mampu untuk mengatur cara pola fikiran serta membangun sebuah tamadun dengan pemikiran yang kreatif dan kritis. Cara berfikir dan bertindak seseorang mampu menjadi motivasi untuk melakukan sesuatu. Jika kemahiran berfikir tiada panduan yang khusus, sesebuah masyarakat akan berkembang tanpa peranan dan fungsi yang jelas, yang menyebabkan berlaku pembaziran dari sudut penggunaan modal insan. Dengan Falsafah seseorang dapat mencari kebenaran, menganalisa, berfikir untuk merancang penyelesaian dan membina karakter yang akan berperanan sebagai peneraju transformasi Malaysia. Penggunaan falsafah sebagai alat untuk memurnikan budaya pemikiran dalam kehidupan melalui seni dan kaedah berfikir serta konsep insan. Kajian ini adalah untuk melihat kesan atau impak pelaksanaan Falsafah Pendidikan Kebangsaan terhadap pembentukan karakter dalam kalangan mahasiswa di Malaysia. Justeru kajian ini bertujuan untuk meneliti sejauh mana Falsafah Pendidikan Kebangsaan mampu memberi impak dalam kemahiran berfikir dan membentuk karakter yang unggul. Bagi mencapai tujuan tersebut, metode yang digunakan adalah kajian pustaka dengan meneliti dan menganalisis berbagai artikel yang relevan dengan konteks pendidikan di Malaysia. Data dianalisis bagi membentuk model pembangunan karakter insan yang hebat berdasarkan aplikasi Falsafah Pendidikan Kebangsan. Hasil kajian ini diharap pelajar akan mampu melihat disiplin-disiplin ilmu sebagai satu badan ilmu yang komprehensif dan terkait antara satu sama lain. Sehingga mampu menjadi mahasiswa yang tinggi pemikirannya, baik sahsiahnya dan mampu mencuba menyelesaikan masalah masyarakat serta membentuk peribadi dan karakter mahasiswa yang unggul.