PROFESIONALISME DAN KOMPETENSI KAUNSELOR MELALUI KOD ETIKA KAUNSELOR LEMBAGA KAUNSELOR MALAYSIA - Liley Afzani Saidi; Rayyan Cheong Tian Ming Abdullah; Nur Haffiza Rahaman; Siti Nur Hafiza Saleeza Ramlee, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Profesionalisme kaunselor berkait rapat dengan etika yang perlu dipegang dan dipatuhi oleh seorang kaunselor sebelum, semasa dan selepas menjalankan sesi kaunseling. Profesionalisme ini merupakan satu cerminan profesion kaunselor kepada perkhidmatan menolong yang diberikan kaunselor kepada masyarakat. Di Malaysia, badan yang bertanggungjawab menjaga profesionalisme kaunselor adalah Lembaga Kaunselor Malaysia (LKM). Sebagai sebuah badan kerajaan yang menjaga profession kaunseling di Malaysia, salah satu tanggungjawab besar yang dimainkan oleh LKM adalah mengawal selia perkhidmatan kaunseling di Malaysia selain menyediakan Kod Etika Kaunselor bagi kaunselor menjalankan sesi kaunseling. Oleh itu dalam artikel ini penulis akan membincangkan mengenai beberapa perkara melibatkan fungsi dan peranan Lembaga Kaunselor Malaysia, ciri-ciri kaunselor yang profesional, kompetensi kaunselor, dan kepentingan kod etika kaunselor bagi dalam perkhidmatan kaunseling.