PENILAIAN SEMULA ASMAUL HUSNA MENURUT IBN HAZM - Wan Kamal Nadzif, Wan Jamil; Nurul Khairiah Khalid; Norazmi Anas; Shahril Nizam Zulkipli; Mohd Syukri Mohd Noor, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Perbahasan mengenai Asmaul Husna telah berlangsung sejak zaman awal Islam hingga sekarang. Terdapat tiga hadis yang menghitung nama-nama ini secara terperinci iaitu riwayat al-Tirmizi, Ibn Majah dan al-Hakim. Riwayat yang lain tanpa perincian nama-nama ini. Ibn Hazm di antara tokoh sarjana awal yang berijtihad dalam menghitung nama-nama ini. Kajian ini menggunakan kaedah kajian teks dan perbandingan riwayat dengan menganalisis setiap nama bagi mengenalpasti nama-nama yang bersamaan dan yang berbeza. Hasil kajian menunjukkan hitungan nama-nama ini tidak sabit untuk disandarkan secara marfuʻ kepada Nabi SAW sebaliknya ijtihad daripada perawi yang dimasukkan (mudraj) untuk menyempurnakan hadis Asmaul Husna. Ibn Hazm mendatangkan 25 nama-nama lain yang tidak bersamaan dengan riwayat al-Tirmidhi, Ibn Majah dan al-Hakim.