TENAGA DAN KELESTARIAN DALAM PENDIDIKAN: ANALISIS BIBLIOMETRIK TERHADAP ARAH TUJU PENYELIDIKAN (2019-2023) - Mohd Yahya Fadzli Jusoh; Nor Asniza Ishak, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Analisis bibliometrik ini (2019-2023) meneroka integrasi kelestarian tenaga dalam pendidikan. Menggunakan data dari Scopus, kajian ini menggunakan VOSviewer untuk memetakan trend dan saling hubungan yang muncul dalam domain penyelidikan ini. Memberi tumpuan kepada peranan kemampanan dan pemuliharaan tenaga dalam konteks pendidikan, terutamanya dalam pendidikan rendah dan tinggi, kajian ini menyoroti wacana yang berkembang dan kesannya. Ia menekankan kepentingan menggabungkan konsep tenaga lestari ke dalam kurikulum pendidikan, menyediakan pelajar untuk cabaran alam sekitar masa depan. Analisis ini mendedahkan corak utama dalam trend penerbitan, pengedaran subjek, dan rangkaian kerjasama, yang menawarkan gambaran menyeluruh mengenai perhatian ilmiah mengenai kelestarian dalam bidang pendidikan. Kajian bibliometrik yang komprehensif ini menyumbang kepada pemahaman strategi pedagogi dan implikasi dasar untuk memupuk kelestarian dan kesedaran tenaga dalam sistem pendidikan di seluruh dunia.