PELAKSANAAN PROGRAM ‘OH MY SOLAT’ DALAM KALANGAN PELAJAR ISLAM: SATU KAJIAN DI POLITEKNIK MUKAH: IMPLEMENTATION OF THE ‘OH MY SOLAT’ PROGRAM AMONG MUSLIM STUDENTS: A STUDY AT POLITEKNIK MUKAH - Farah Hanan Abu Bakar; Fatin Faqeriah Hamsah; Lezawati Seron, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Kajian ini dijalankan untuk mengkaji sejauhmana pelaksanaan program ‘Oh My Solat’ (OMS) dalam kalangan pelajar Islam di Politeknik Mukah. Justeru itu, kajian ini dilaksanakan untuk mengenal pasti penguasaan ibadah solat pelajar Islam di Politeknik Mukah. Disamping itu juga kajian ini dilaksanakana untuk meninjau keberkesanan program OMS dalam kalangan pelajar Islam Politeknik Mukah Oleh yang demikian, pelaksanaan ibadah merupakan salah satu aspek yang diambil perhatian dalam kalangan pelajar-pelajar di Politeknik Mukah. Sebagaimana yang kita sedia maklum solat merupakan tiang agama dan wajib orang Islam menunaikannya. Melalui program OMS yang dilaksanakan di Politeknik Mukah untuk mendidik pelajar supaya dapat belajar dan seterusnya dapat menunaikan solat dengan sempurna. Responden yang terlibat dalam kajian ini ialah pelajar Islam semester 1 di Politeknik Mukah. Metodologi kajian yang dilaksanakan adalah melalui kaedah tinjauan berbentuk kuantitatif menggunakan borang soal selidik yang menggunakan google form. Data kajian dianalisis dengan menggunakan aplikasi Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 26. Dapatan kajian menunjukkan bahawa penguasaaan ibadah solat pelajar dalam kajian ini mencapai min yang tinggi. Melalui program OMS pelajar didedahkan dengan bacaan dan pelaksanaan ibadah solat. Diharap kajian ini dapat membantu pensyarah Pendidikan Islam dalam mempelbagaikan kaedah pengajaran dan pembelajaran khususnya tentang ibadah solat pelajar di Politeknik Mukah. Selain itu, pensyarah Pendidikan Islam dapat mempelbagaikan pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas khususnya dalam bab ibadah supaya dapat memastikan bacaan dan pelaksanaan yang betul dalam ibadah solat supaya menjadikan pelajar selaras dengan kehendak falsafah pendidikan Negara. This study was conducted to examine the extent of the implementation of the ‘Oh My Solat’ (OMS) program among Muslim students at Politeknik Mukah. Therefore, this study aims to assess the level of proficiency in performing prayers among Muslim students at Politeknik Mukah. Additionally, the study seeks to explore the effectiveness of the OMS program within this student population. As such, the performance of prayers is a crucial aspect emphasized among students at Politeknik Mukah. As is widely understood, prayer is a pillar of Islam and an obligatory act for Muslims. Through the OMS program, implemented at Politeknik Mukah, students are educated to learn and eventually perform their prayers correctly.The respondents involved in this study were first-semester Muslim students at Politeknik Mukah. The study employed a quantitative survey methodology using a questionnaire distributed via Google Forms. The collected data were analyzed using the Statistical Package for Social Science (SPSS) software, version 26. The findings indicate that the students’ proficiency in performing prayers in this study achieved a high mean score. Through the OMS program, students were exposed to the correct recitations and performance of prayer. It is hoped that this study will assist Islamic Education lecturers in diversifying their teaching and learning methods, particularly concerning the prayer practices of students at Politeknik Mukah. Additionally, Islamic Education lecturers are encouraged to vary their classroom teaching and learning approaches, especially on the topic of worship, to ensure accurate recitations and performance of prayer. This aligns with the goals of the national education philosophy, aiming to ensure students meet its standards.