PENGINTEGRASIAN PENGETAHUAN ASAS KOMUNITI DALAM REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI: MODUL KREATIVITI KEUSAHAWANAN UNTUK PELAJAR SEKOLAH MENENGAH: INTEGRATING BASIC COMMUNITY KNOWLEDGE IN DESIGN AND TECHNOLOGY: AN ENTREPRENEURIAL CREATIVITY MODULE FOR SECONDARY SCHOOL STUDENTS - Siew Nyet Moi; Mad Noor Madjapuni; Jamilah Ahmad; Dayang Salbiah Abd Rahman, Frederick Josue Frederick Mojilon, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2024)
Penyelidik terdahulu telah membangunkan modul Kreativiti Keusahawanan (KK) untuk memperkenalkan idea produk pelajar kepada pasaran. Walau bagaimanapun, modul ini tidak memanfaatkan pengetahuan asas komuniti (PAK) pelajar untuk mencipta idea produk baharu yang disesuaikan dengan keperluan komuniti mereka. Kajian empirikal yang mengkaji peranan PAK dalam memupuk KK dalam pengajaran dan pembelajaran (PdP) Reka Bentuk dan Teknologi (RBT) adalah terhad. Kajian ini bertujuan untuk menilai kesahan, kebolehpercayaan, dan kebolehlaksanaan modul KK berasaskan PAK, serta keupayaan pelajar untuk mengintegrasikan PAK ke dalam lima peringkat KK - Penyiasatan, Idea, Reka Bentuk, Penciptaan dan Pengkomersialan - melalui ujian KK. Kesahan modul dinilai oleh tiga orang pakar dan 30 pelajar Tingkatan Tiga, menggunakan soal selidik skala Likert 5 mata. Keputusan menunjukkan kesahan yang boleh diterima dan pekali kebolehpercayaan dengan alpha Cronbach 0.70. Kebolehlaksanaan ditunjukkan dengan skor min keseluruhan 4.42. Secara keseluruhannya, pelajar berjaya memupuk KK sambil mengintegrasikan PAK ke dalam aktiviti RBT. Kesimpulannya, modul KK berasaskan PAK adalah pendekatan yang sah, boleh dipercayai, dan boleh dilaksanakan untuk memupuk kreativiti keusahawanan dalam kalangan pelajar sekolah menengah dalam pengajaran dan pembelajaran RBT. Penyelidikan masa depan boleh menjalankan kajian membujur untuk menilai kesan jangka panjang modul terhadap kreativiti keusahawanan pelajar. Previous researchers developed an Entrepreneurial Creativity (EC) module to introduce students’ product ideas to the market. However, this module did not leverage students' foundational community knowledge (FCK) to create new product ideas tailored to their community's needs. Empirical studies examining the role of FCK in fostering EC within the teaching and learning (TL) of Design and Technology (D&T) are limited. This study aimed to assess the validity, reliability, and feasibility of a FCK-based EC module, as well as students' ability to integrate FCK into the five stages of EC - Investigation, Ideation, Design, Creation, and Commercialization - through an EC test. The module's validity was evaluated by three expert assessors and 30 Form Three students, using a 5-point Likert scale questionnaire. The results indicated acceptable validity and a reliability coefficient with a Cronbach’s alpha of 0.70. Feasibility was demonstrated by an overall mean score of 4.42. Overall, students successfully cultivated EC while incorporating FCK into D&T activities. In conclusion, the FCK-based EC module is a valid, reliable, and feasible approach for fostering entrepreneurial creativity among secondary school students in the teaching and learning of D&T. Future research could conduct longitudinal studies to evaluate the module’s long-term impact on students' entrepreneurial creativity.