KAEDAH HAFAZAN AKADEMI AL-QURAN AMALILLAH (AKMAL) SPEED TAHFIZ PROGRAM (STP): MEMORIZATION METHOD OF AKADEMI AL-QURAN AMALILLAH (AKMAL) - SPEED TAHFIZ PROGRAM (STP) - Muhammad Ammar Farhan Ramlan,; Elmi Baharuddin,; Sharifah Noorhidayah Syed Aziz,; Nailah Ab Aziz, (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2025)
Perkembangan bidang hafazan semakin berkembang dari sehari ke sehari di pelbagai peringkat sama ada di peringkat sekolah rendah, sekolah menengah dan institut pengajian tinggi. Namun, menjadi satu permasalahan apabila kebanyakan pelajar yang tidak dapat menamatkan hafazan dalam tempoh yang ditetapkan atau melebihi tempoh masa hafazan. Berdasarkan permasalahan yang timbul ini, Akademi Al-Quran Amalillah (AKMAL) telah melaksanakan satu strategi bagi membantu pelajar-pelajar tahfiz yang ketinggalan dalam hafazan. Oleh itu, kajian ini adalah untuk mengkaji kaedah hafazan yang diamalkan oleh AKMAL dalam melahirkan pelajar yang mampu menghafaz dalam tempoh minima satu tahun. Kajian ini merupakan kajian kualitatif yang menggunakan pendekatan kajian kes. Temubual telah dijalankan ke atas 5 orang informan yang terdiri daripada 4 orang pelajar dan seorang guru. Data yang diperoleh ditranskripsi dan dianalisis secara tematik. Hasil dapatan mendapati bahawa kaedah hafazan AKMAL STP telah menggabungkan beberapa kaedah asas dan pendekatan tiga segi iaitu pendekatan sokongan dari guru, ibu bapa dan komitmen pelajar itu sendiri. Selain itu, kaedah AKMAL STP ini berjaya melahirkan ramai pelajar yang mampu menghafaz dalam tempoh minima satu tahun. Diharapkan semoga kajian ini dapat menarik minat pelajar dan ibu bapa mengikuti kaedah hafazan ini. The field of memorization is growing steadily at various levels, including primary, secondary, and higher education institutions. However, a common issue arises when many students are unable to complete their memorization within the specified time frame or exceed the allotted period. To address this challenge, Akademi Al-Quran Amalillah (AKMAL) has implemented a strategy to support tahfiz students who are falling behind in their memorization progress. This study aims to examine the memorization method practiced by AKMAL in helping students memorize the Quran within a minimum period of one year. This qualitative research adopts a case study approach, with interviews conducted with five informants, consisting of four students and one teacher. The data obtained was transcribed and analyzed thematically. The results reveal that AKMAL’s STP memorization method combines several basic techniques and a three-pronged approach involving support from teachers, parents, and the students' own commitment. Additionally, the AKMAL STP method has successfully enabled many students to complete their memorization within one year. It is hoped that this study will encourage both students and parents to adopt this effective memorization method.